Hirdetés
Kelet fehér aranya

Hajóroncsok kincseiből látható kiállítás az Ispitában

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Földvári Gabriella
2021.07.18. 10:48

Igazi kuriózumnak számító tárlat nyílt szombaton a Magyar Ispitában, ahol a győri Bácsi Magda hegedűművész egy életen át gyűjtött távol-keleti tárgyainak a legizgalmasabb darabjait láthatjuk.

Hirdetés

Kelet fehér aranya címet viseli a tárlat, amely az évezredes hagyományokkal rendelkező orientális kerámiaművészetet mutatják be a 10. századtól egészen a 19. századig. A kiállításon láthatók többek között azok a kivételes szépségű porcelánok is, amelyek egykor Erős Ágost (1670–1733) szász választófejedelem és lengyel király híres gyűjteményét gazdagították.

Bácsi Magdolna a Svéd Királyi Operaház és a milánói Scala nyugalmazott
brácsaművésze 1994-ben költözött haza Svédországból, majd gyűjteményének egy részét az Iparművészeti Múzeumnak adományozta.

Hirdetés

Gyűjteményében jelentősek az ötvös- és textilmunkák, de a legkiemelkedőbbek a kerámiák, többek mellett megtalálhatók benne a neolitikum korból származó geometrikus festésű edények. A gyűjtemény érdekessége, hogy elsüllyedt hajórakományokból előkerült darabok is gazdagítják.

Bácsi Magdolna a szülői házból hozta a porcelánok szeretetét, és amikor
Svédországba költözött, akkor hallott arról, hogy hajóroncsokból kerültek elő kínai porcelánok. Búvár ismerősei és régiségboltos barátai segítségével kezdett a gyűjtésbe, amelyet szinte a mai napig folytat.

„Európában nekem van a legtöbb tárgyam, amely Erős Ágost gyűjteményéből származik, ezek a kedvenceim. Minden darabnak meg van a története, honnan származik, kitől vettem, mikor, hogyan került hozzám. Tíz éve mintegy 200 darabot az Iparművészeti Múzeumnak adtam, ahol nagyszabású kiállításon mutatták be őket. Most azt szeretném, ha győriek állandó kiállítás keretében láthatnak ezeket a csodálatos tárgyakat” – hangsúlyozta a 87 éves Bácsi Magda.

A győri kiállítás gerincét a kínai porcelánok alkotják, de e mellett megismerhetjük a kínai kultúra más termékeit is, mint a tusképeket, a selyemtekercseket, vagy a híres lakkmunkákat.

„ A tárlat nem csak az ősi civilizációba, a kínai kerámia művészetbe, hanem a távolkelti, délkelt- ázsiai kerámia kultúrába is bepillantást enged, japán, thaiföldi, vietnámi, sziámi darabok is láthatók a tárlókban. A kiállításon több mint 2 ezer év művészetébe nyerhetünk betekintést.” – hívta fel a figyelmet Székely Zoltán, a Rómer Flóris Történelmi és Művészeti Múzeum igazgatója.

Pápai Emese

Pápai Emese, a kiállítás kurátora elárulta, egy éve dolgoznak azon, hogy a győri közönség is láthassa a nem mindennapi bemutatót. Az egyik teremben egy enteriőrt láthatunk, amelynek tárgyait Bácsi Magdolna otthonából hoztak.

Ezzel az enteriőrrel, többek között a csontfaragással, gyöngyház berakással díszítet bútorokkal, a lopótökből készült szekrénykével próbáljuk megidézni azt a légkört, azt a miliőt, amiben a gyűjtő Bácsi Magda otthonában él, ahol ezekkel a szépséges tárgyakkal körülveszi magát.

Bácsi Magdolna az I. világháború óta a legnagyobb donáció keretében az Iparművészeti Múzeumnak ajándékozott több mint 200 tárgyat, hogy az kiállítsák és katalógust készítsenek belőle. 2011-ben tartottak is egy nagyszabású kiállítást az adományból, majd a legérdekesebb tárgyakat a múzeum állandó tárlatán láthatták az érdeklődők, ám amióta az Iparművészeti felújítás miatt zárva tart, ezek az értékek nem voltak láthatók.

„ Az emberek kíváncsiak a hajóroncsokból előkerült kincsekre, a mesés történetekre, és nem utolsó sorban látni szeretnék azokat a fehér aranyként emlegetett régi kínai porcelánokat, amelyek a nemzetközi műkincspiacon nagyon komoly összegekét cserélnek gazdát. Ezért volt nagyon népszerű a fővárosban rendezett tárlat és lehet sikeres a győri kiállítás – erről dr. Jékey Zsombor, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese beszélt.

Rózsavölgyi László

Rózsavölgyi László a megnyitót köszöntve kiemelte, a győri lokálpatrióta Bácsi Magda élete tele van kalanddal, egzotikummal, gyűjtés iránti szenvedélyét pedig megosztja másokkal. A kiállított történelmi tárgyak mesélnek nekünk, segítenek megérteni a múltat, ezekre a tárgyakra építhetjük a jövőt. „A kiállítást végigjárva megérthetjük Bácsi Magdolna üzenetét: az ember célja önmagán túl van, nem azért él, hogy önmagának adjon, hanem azért, hogy másoknak adhasson.”

A tárlat szeptember 26-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható a Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.).

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

likeold
a fb oldalunkat