Ha nem rendelt, ne kattintson!

Havassy Anna Katalin Illusztráció: depositphotos.com
2023.10.27. 13:11

A digitális világ egyik szuper lehetősége, hogy szinte mindent megrendelhetünk interneten. Sőt, egyre több és több csomagküldő szolgálattól várhatjuk a rendelésünk, s választhatunk, hogy házhoz kérjük, üzletbe vagy éppen valamelyik hivatalos tárolóba. Minden újabb lehetőség egy újabb csábító terep a bűnelkövetőknek…

Az internetes és telefonos csalókkal a harcot leginkább a megelőzéssel vehetjük fel, éppen ezért a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya minden eszközzel igyekszik küzdeni a bűnözők ellen. Szabó Csaba rendőr őrnagy, a bűnmegelőzési osztály vezetője számos fórumon igyekszik tájékoztatni a lakosságot, hogy legfontosabb az éberség, s hogy inkább kétszer is gondoljuk át, mikor milyen sms-ben vagy e-mailben kapott utasításokat követünk.

Igencsak közkedvelt lett a csalók körében, hogy csomagküldő szolgálat nevében jelentkeznek, s bíznak abban, hogy nem vagyunk elég éberek. A legegyszerűbb: ha nem rendeltünk csomagot, akkor egyszerűen töröljük az értesítést, hiszen ha valaki ajándékba is küld nekünk valamit, annak azért egyértelműbb jelei vannak, mint egy semmiből érkező sms, vagy e-mail!”

Ne higgye el, hogy meglepetés csomagjai érkeznek!

A csalók egyébként igencsak kifinomult módszerekkel dolgoznak, hiszen többnyire olyan oldalakra irányítanak minket, amely szinte megszólalásig hasonlít valamelyik népszerű szolgálgató felületére.

„Általában sms-t, vagy emailt küldenek, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen. Ennek segítségével pedig az elkövetők hozzáférhetnek majd az eszközön tárolt adatokhoz. A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint. A települést követően az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet. Tényleg az a legbiztosabb módszer, hogy ha tudjuk, hogy nem rendeltünk semmit sem, akkor ne bizonytalanodjuk el, s ne kattintsunk semmiféle linkre!” – zárta Szabó Csaba rendőr őrnagy, akivel a jövő héten ismét egy fontos bűnmegelőzési tanáccsal érkezünk, mert jobb ha gyanakvók vagyunk, mint hogy átverjenek bennünket!

Olvassák el cikksorozatunk első részét is, amelyben a CVC kód megőrzésének fontosságáról írtunk!

Illusztráció: Depositphotos.com