Vigyázzon a CVC kódjára, mint a szeme fényére!

Havassy Anna Katalin
2023.10.19. 15:45

A rendőrség folyamatos harcot folytat az internetes bűnözés ellen, amely egyre nagyobb méreteket ölt. Visszaszorítani leginkább az emberek tudják a tudatos, óvatos és figyelmes magatartássukkal, mert sajnos igaz: jobb gyanakodni! A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tanácsait pedig mindenképp érdemes megfogadni!

Szabó Csaba rendőr őrnagy, a vármegyei Bűnmegelőzési Osztály vezetője naprakész az internetes csalási módszerek illetően, de bizony sokszor még őt is meglepik az újabb és újabb kreatív elkövetési formák. Sajnos a bűnözők az emberek lelkére hatnak, hiszen ki ne ijedne meg, ha a spórolt pénzét érzi veszélyben? Azonban vannak árulkodó jelek, amik lebuktathatják a családi szándákot, szóval ha résen vagyunk, elháríthatjuk a számlánk elleni támadást!

„Azok a csalók, akik a bankkártyánk adataihoz szeretnének hozzájutni, többnyire telefonon vagy e-mailben próbálkoznak” – kezdte Szabó Csaba őrnagy, majd így folytatta:Sokszor csak tájékoztató jelleggel keresik meg az emberek. Gyakran banki alkalmazottnak adják ki magukat, és arról tájékoztatnak, hogy csalás történt a kártyával, ezért mindenképp fontos egyeztetni a kártya adatait. Ettől persze sokan megijednek, hiszen veszélyben érzik a pénzüket és nem gondolják át, hogy a számlavezető banknak minden adat megvan ami szükséges, tehát miért kellene azokat egyeztetni?

A legvégzetesebb hiba pedig az, ha megadjuk a bankkártya hátoldalán található úgynevezett CVC kódot, amelynek átadásával tulajdonképpen végleg megnyitottuk az utat a pénzünkhöz… Nagyon fontos, hogy a CVC kódot soha semmilyen szolgálató nem kéri el, így ezeket soha ne mondjuk meg telefonon, ne küldjük el sms-ben, vagy e-mailben!”

A bűnmegelőzési szakember azt is hangsúlyozta, hogy ezek a telefonos vagy e-mailes csalók válogatás nélkül próbálkoznak időseknél, fiataloknál, tulajdonképpen sajnos bárkinél bepróbálkozhatnak.

Nagyon fontos, hogy az idősebb családtagjainknak is adjuk át a rendőrség figyelmeztetéseit, tanácsait, hiszen tényleg csak a megelőzés a megoldás. Ha gyanús a hívás, azonnal bontsuk a vonalat! Ha készülékünk kijelzett hívószámot, azt jelentsük be a 112-ön! Ha pedig bizonytalanok vagyunk, hogy tényleg minden rendben van-e a bankszámlánk, bankkártyánk körül, mi magunk kezdeményezzük a hívást a saját pénzintézetünk felé a már korábban megismert telefonszámom, vagy keressük fel a bankfiókot személyesen!” – zárta Szabó Csaba őrnagy, akivel jövő héten folytatni fogjuk a beszélgetést egy újabb internetes csalási formával, mert tényleg csak akkor lehet gátat szabni ezeknek, ha megelőzzük a csalásokat. Ehhez pedig felkészültnek kell lenni a lehető legtöbb trükk kivédésére.

Éppen ezért a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával egy sorozatot indítunk, amelyben rendszeresen foglalkozunk az internetes csalások fajtáival: életszerűen, részletesen, példákon keresztül bemutatva egy-egy módszert. Tartsanak velünk, higgyék el, megéri előre felkészülni, mint utólag bánkódni!

Illusztráció: depositphotos.com