Díjhalmozó duó a drámában

Ha kidurran a buborék…

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2023.11.23. 15:45

Visszatér a teátrum színpadára a Jászai- és Kossuth-díjas Kubik Anna, valamint az ugyancsak Jászai Mari-díjas és nem mellesleg a Kaszás Attila-díjra harmadízben jelölt Csankó Zoltán kettőse. A kitűnő színészeket Csiky Gergely drámájában, a Buborékokban láthatja a közönség november 24-től. A Solmay család konfliktusokkal terhelt története megosztó lehet, de sikerben bízik a társulat, hiszen aprólékos munkával különleges előadás született, mely hűen őrzi a mű eredetiségét is.

„Ha van az a színházi közhely, hogy jó szereposztás félsiker, akkor itt ezt teljes mértékben sikerül abszolválnunk” – mondta a Győr+ Médiának a teátrum igazgatója, aki ezúttal a darab rendezőjeként is bizonyít. Bakos-Kiss Gábor a Buborékokról elárulta, hogy a régi, 19. században íródott, vígjátéki fordulatokban gazdag drámát igyekeztek maibbá tenni.

„A szövegkönyv a kaposvári Csiky Gergely Színház újranyitásán bemutatott, Vidnyánszky Attila rendezte díszelőadás szövegkönyvén alapul, ezt felhasználva írtuk meg a saját példányunkat. Ha valaki olvas majd a jelenetek és a sorok között, az látni fogja, hogy 2023-ban a Buborékokon keresztül, hogy látom a mi közösségünket, és a mi színházunkat Győrben” – vallott a darab hátteréről a direktor.

A műben a Solmay család minden eszközzel igyekszik úri világuk látszatát fenntartani, a buborék azonban lassan elpattan, és a valóság színre kerül. Ignác a földbirtokos apa, azaz Csankó Zoltán nem csak öt gyermekével vívja meg harcait, hanem feleségével Szidóniával, vagyis Kubik Annával is.

„A darabban mint családfő 32 éve szeretem a feleségemet, még most is van egy vonzalom köztünk egészen addig, amíg az utolsó láncszem el nem pattan, hiszen amikor kiderül az utolsó disznóság, az már tűrhetetlenné válik” – árult el részleteket a dráma történetéről Csankó Zoltán. A Kaszás Attila-díjra harmadszorra jelölt színész hozzátette, hogy sajnos van személyes tapasztalata is, hiszen mint mondta: „az én szüleim is sokat marták egymást.” A művész portálunknak úgy fogalmazott, partnerével közösen törekednek arra, hogy felidézzék, vajon milyen volt anno a karakterek viszonya, amikor még boldogok voltak és működött a házasságuk. „Egy igazán forró szerelem lehetett, nem véletlenül van öt gyermek!”

Solmay Ignác keze közül kicsúszik az irányítás, anyagilag és erkölcsileg is gyakorlatilag lenullázódik. Felesége sem támogatja, sőt, mindenki előtt leszégyeníti őt. A valóságban azonban más a helyzet, nagyon kedvelik egymást a művészek, Kubik Anna mindig nagy szeretettel jön Győrbe.

„Nagyon megszerettem a társulatot, megbízhatóak, jó velük együtt játszani, nagyon sok fiatal tehetség is van a csapatban, tulajdonképpen olyanok vagyunk mint egy nagy család. Zoli emberileg és művészileg is egy nagyon szerethető ember, azt hiszem a közönség is látja milyen jól működik a kettősünk” – mesélte a Kossuth-díjas színésznő. A színműről úgy vélekedett, az soha nem veszti aktualitását, örök érvényű, hiszen napjainkban is gyakori az a családfelállás, ahol az anya diktál.

„Szidónia öt gyermeke sorsát is egyedül szeretné irányítani, nincs tekintettel senkire és semmire, szóval elég nehéz szerethetővé tenni ezt a figurát. A mai pszichológia talán úgy mondaná, hogy ez egy nagyon mérgező anya, minden botlásával és akaratosságával egy nagyon nehéz szerepe ez” – zárta a beszélgetést Kubik Anna.

A Győri Nemzeti Színház soron következő nagyszínpadi premierjét november 24-én tartja, érdemes lesz jegyet váltani az előadásra, hisz ki tudja mi történik ha kidurran az a bizonyos buborék…

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Farkas Mónika