Győri szál a forradalomban

Pécskai István Fotó: Győr+ Archív
2023.03.15. 08:07

175 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én a pesti Pilvax kávéházból induló ellenzéki fiatalok vezetésével kitört a forradalom Magyarországon. Az esemény egyrészt a nemzeti önrendelkezés és az identitás megőrzése, másrészt az egyéni szabadságjogok kivívása miatt történelmünk meghatározó eseménye. Ezt követően olyan folyamatok indultak el hazánkban, amelyeket még később a szabadságharc leverése sem állíthatott meg.

Talán kevesen tudják, de az 1848-as forradalom kitörésében Balogh Kornél révén Győrnek is kiemelkedő szerepe van. A város követeként tevékenykedő férfi segített ugyanis Kossuth Lajosnak rávilágítani Klemens von Metternich machinációira. Az osztrák miniszterelnök ugyanis fedezet nélkül akart jelentős pénzt kibocsátani a magyar korona terhére. A Habsburgok politikusa az ügybe belebukott, következett a bécsi forradalom, majd pedig jöttek a magyarországi események.

Győr egyébként egy másik különleges jubileumot is ünnepel ebben a hónapban. 425 évvel ezelőtt, 1598 márciusában sikerült ugyanis visszavenni a várost a törököktől. A hőseinkről, elsősorban Pálffy Miklósról és Schwarzenberg Adolfról idén is méltóképpen emlékeznek meg a városban: ünnepi szentmisével és koszorúzással is tisztelegnek előttük a győri hagyományőrzők.