Győri évszázadok, történelmi érdekességek a Rubiconban

Gy. P. Fotó: Ács Tamás
2024.04.18. 12:22

A legolvasottabb és legigényesebb magyar történelmi magazin, a Rubicon Győri évszázadok címmel jelentette meg legújabb lapszámát, melyet a városháza dísztermében nagy érdeklődés mellett mutatott be Rácz Árpád főszerkesztő, és a tanulmányok szerzői.

Szép kiállítású, izgalmas történelmi metszet jelent meg a Rubicon jóvoltából. Nem tankönyvszáraz kronológiai történések füzére, hanem a város legfontosabb és legértékesebb történelmi, társadalmi, gazdasági, művészeti és sporttörténéseinek szakszerűségében is izgalmas ábrázolása. A szerzők néhány témakör kapcsán előadásokat is tartottak, így a tervezettnek megfelelően érdekes minikonferencia is szerveződött a könyvbemutató köré.

A Rubikon bemutatja Arrabonát mint katonai központot egy világbirodalom végvidékén, a Szent László-herma kalandos történetét, a Nyugat pajzsát, a végvidék legfőbb erősségeként, az erődváros életét a 16–17. században, aztán a szabad királyi városként élő Győr mindennapjait. Dr. Dézsi Csaba András pedig az általa feltérképezett a Győr-keresztekről írt tanulmányt.

A folyóiratból megismerkedhetünk a barokk győri művészeti emlékeivel, s a nevezetes győri, napóleoni csata titkaira is fény derül. A hadak útjára lépő Győr történetét is felvázolja a kötet, amely bemutatja Rómer Flórist, a hajdan-volt polihisztort, s a modern ipar kezdetei kapcsán Horváth Edét, a sztahanovistából vezérigazgatóvá emelkedett különös egyéniséget is. Izgalmas képet alkot a kiadvány a vértanú Apor Vilmosról, a Győri Balett társulatának pedig a Markó Iván nevével fémjelzett korszakát tárja az olvasók elé. Végezetül a győri futball-láz társadalmi, sporttörténeti közegét mutatja be.   

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt