Győri Értéktár: a vándorkiállítás a Generációk Házába érkezett

Havassy Anna Katalin Fotó: O. Jakócs Péter
2024.02.07. 14:02

A Győri Értéktárat bemutató vándorkiállítás a győri belvárosba, a nemrég felújított Generációk Házába érkezett, s itt várja az érdeklődőket.

A Győri Értéktár Bizottság dr. Dézsi Csaba András polgármester kérésére két éve kezdte meg a munkáját, elnökének pedig Szeles Szabolcs alpolgármestert választották. Az elnök a Generációk Házába érkező vándorkiállítás megnyitóján elmondta, a kiállítás anyaga roppant népszerű, iskolák és kulturális intézmények fogadják be időről-időre, nagy érdeklődés mellett.  

„Köszönjük a Generációk Házának a lehetőséget, hogy itt is megtekinthető a vándorkiállítás. Érdemes tudni, hogy az értéktár piramis kialakítását országos szervezés előzte meg. Ez annyit jelent, hogy a csúcson a hungarikumokat találjuk, majd következnek a regionális érétkek a megyerikumok, a piramis alapját pedig a helyi értékek adják. Tehát minden érték, amit a helyi közösség értéknek tekint, az bekerülhet a helyi értéktárakba, így a Győri Értéktárba is. Lelkesen vetettük bele magunkat a munkába a bizottsági tagokkal, mert úgy gondoljuk, hogy Győr igenis bővelkedik olyan értékekkel, amelyeket meg kell mutatni! Az Értéktár Bizottság viszont csak úgy tud hatékonyan működni, ha előterjesztések jutnak el hozzánk, amelyekről dönthetünk. Ezért szeretünk megjelenni az emberek között, párbeszédet kezdeményezni a lakosokkal. Ez a vándorkiállítás is ezt hivatott támogatni, hiszen iskolákban, kulturális intézményekben ismerkedhetnek meg a látogatók a Győri Értéktárral, annak működésével és azzal is, miként tehet bárki javaslatot az Győri Értéktár feltöltésére. Az iskolák bevonását azért is tartjuk roppant fontosnak, mert a diákoknak izgalmas kihívás lehet felkutatni a város történelmét, kincseit; a szépkorúaknak pedig rengeteg történetet tudnak városunkról, amelyeket érdemes megőrizni. Jelenleg 23 érték van a Győri Értéktárban, a skála pedig igencsak széles. S persze várjuk az újabb és újabb javaslatokat.”

A köszöntő után Szeles Szabolcs elismerő okleveleket adott át azoknak, akik javaslataikkal bővítették a gyűjteményt: a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium 12. B osztályos tanulóinak javaslatára a Győri Értéktárba felvételre került Fátay (Fata) Ferenc életműve és a 2023-ban megtalált fiatalkori alkotásai. Az oklevelet Füredi Botond Szabolcs vette át.  

Bencze Kata, Czafik Janina és Kakics Jázmin, a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum diákjainak javaslatára pedig felvételre került Bak Imre: Felhő című köztéri alkotása.

Kokas Éva a Generációk Háza igazgatója végül arra bíztat mindenkit, hogy a hangulatos fedett udvarukban megtekinthető kiállítást minél többen látogassák meg, hiszen mindig különös élményt jelent értékeinket megismerni. A kiállítás mellett megtalálhatók azok a tájékoztató anyagok is, amelyek segítségével bárki ajánlatot tehet a Győri Értéktár bővítésére.  

Galéria: O. Jakócs Péter

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka