Hirdetés
Siker

Győri diák utazhat az Autószerelő VB-re

Fotó: O. Jakócs Péter
Németh Boglárka
2021.10.13. 14:46

Ölbei Zsolt, a Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium diákja 3000 autószerelő közül lett a legjobb, a varsói világversenyen.

Hirdetés

A fiatal ezzel nemcsak saját hírnevét, de iskoláját is gazdagította 2000 euróval. Ölbei Zsolt édesapja nyomdokaiba lépve választotta az autószerelő szakmát, amelyben igyekszik az élre törni. Bár a fiatal szülei gyermeküknek azt mondták, bármilyen szakmát választhat, ő ennek ellenére maradt felmenője mesterségénél. Ölbei Zsolt először Szombathelyen tanult, a Lukácsban pedig alternatív járműhajtási technikusként végzett, de ugyanitt tovább is tanult. 2019-ben az Autószerelők Országos Egyesületének versenyén is ő és csapata lett a befutó, a Young Car Mechanic pedig meghozta számára a világra szóló sikert, hiszen ezzel az első hellyel ő képviseli majd hazánkat, 2022-ben a sanghaji autószerelő-világbajnokságon.

Ölbei Zsolt egy szerény, de a munkájában magabiztos szakember, aki különösen büszke arra, hogy hibrid feladatokban is jeleskedni tudott. A nemzetközi döntőn összesen tíz feladatot kapott, nem komplett autókat kellett javítania, hanem részegységeket. A versenyszámok között volt automataváltó szerelés, fékjavítás, adaptálás, visszaállítás és motorszerelés is, tehát az autó minden szegmenséhez kellően érteni kellett, ráadásul az óra ketyegett, hiszen egy ilyen versenyen az idő számít igazán.

A fiatalember bár még a versenyre érkezéskor nem gondolta, hogy első lesz, ennek is úgy indult neki, hogy nyerni akar és a lehető legjobbat nyújtani, ami az ítészek szerint sikerült is. A díjból pedig nemcsak a karrierje, de iskolája is profitálhatott. A versenyen egy 5500 eurós nyereményt adtak át neki, melyből 2000 euró illette őt, 2000 euró a Lukács Sándor Iskolát, 1500 euró pedig a felkészítő tanárát.

Szentpéteri Marianna, a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium vezetője nagyon örült a diák sikerének és elmondta: az intézmény vezetősége és pedagógusai azért dolgoznak, hogy hasonló sikerekkel rendelkező diákokat küldjenek a munkaerőpiacra, akik nemcsak saját, de a Lukács hírnevét is gazdagítják. Szentpéteri Marianna azt is közölte, hogy az összeget egy oszcilloszkóp megvásárlására fordították, ami segíti majd a jövő autószerelőinek magas szintű képzését a továbbiakban is. Az intézményben jelenleg sok szakmát oktatnak, a legnépszerűbb ágazat, a specializált gép-és járműgyártás, azon belül a gépjármű mechatronikai technikus, jelenleg 250 diák tanul ebben a szakmában. Az igazgatónő úgy fogalmazott: igyekeznek a környékbeli partnereknek, cégeknek, vállalkozásoknak, szervizeknek biztosítani a munkaerő utánpótlást.

Ölbei Zsolt a most következő időszakban sem áll meg, tele van tervekkel, és szeretne minél többet fejlődni. A cél pedig nem kicsi, 2022-ben ugyanis Magyarországot képviseli majd az autószerelő-világbajnokságon. A fiatal azt sem titkolja, hogy 2023-ban a szentpétervári világverseny csúcsát is meghódítaná, de ehhez még mélyebben elmélyülne az autószerelés világában. Jelenleg a Lukácsban, egy kiegészítő képzést is végez, így karosszéria lakatosként is lehet majd rá számítani. Ölbei Zsolt a jövőben fontolóra veszi majd azt is, hogy egy saját vállalkozást nyisson, előtte azonban a megfelelő iskolai végzettségeket és tapasztalatot akar szerezni, továbbá minél több versenyen szeretné majd próbára tenni tudását.

Fotó: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #autó | #galéria | #híradó | #verseny | #világbajnokság |
Hirdetés