Gyermekeink mindennapjai

Győri bölcsődetörténelem

Győr+
2021.04.21. 12:54

Magyarországon 1851 nyarán kezdett szervezkedni egy „bölcsőház” felállítása érdekében dr. Majer István iskolaigazgató-pap, dr. Tormay Károly orvos és Rozmanith Antal tanácsos. Munkájuknak köszönhetően a következő év elején megalakult a Pesti Első Bölcsőde Egylet, s a következő évben, 1852. április 21-én 13 órakor megnyílt az első magyar bölcsőde Pesten, a Kalap utca 1. szám alatt. Az egylet első elnöke Forrainé Brunszvik Júlia (Brunszvik Teréz unokahúga) volt. Nézzük Győrben hogyan történt!

Id. Magvassy (Szammer) Mihály szilsárkányi tanító 1842-ben a győri városi hatósághoz folyamodott „kisdedóvó” intézet engedélyezéséért.

Hangsúlyozta, hogy az óvoda leginkább az egész napi munkával elfoglalt, szegény sorsú polgároknak hasznos, akik gyermekeik védelméről, neveltetéséről nem tudnak gondoskodni. 1874 januárjában alakult meg a Győrvárosi és Megyei Kisdedvédegylet. Legfőbb célja a nagy arányú gyermekhalandóság visszaszorítása volt. Először 1891-ben, a győri sajtóban fogalmazták meg a bölcsőházak szükségességét is.

Az előkészületek megtörténte után 1911. július elsején nyitotta meg gyermekotthonát. – Olyan nők gyermekei nyertek itt kora reggeltől késő estig teljes ellátást ingyen, akiket családjuk fenntartásának gondja kenyérkeresetre hajt.” (Részlet: A Győrvárosi és Megyei Kisdedvédő Egyesület titkári jelentése az 1913. évről)

Győrött a bölcsőde intézménye a második világháború után terjedt el. Először a nőket foglalkoztató gyárak, üzemek, később tanácsi fenntartásában. A vagongyár első bölcsődéjének működési engedélyét Ratkó Anna népjóléti miniszter írta alá, 1950 februárjában. A bölcsődét a gyár saját költségén üzemeltette 1972-ig a Kossuth utcában.

Bölcsődeavató

1952 januárjában adták át Győr város fenntartásában az első bölcsődének szánt épületet, a Jósika utcában. Három csoportszobájában 40 gyermek kaphatott helyet. A Győri Gyapjúfonó 72 nap alatt, ötszázezer forintból építette fel a harmincöt férőhelyes bölcsődéjét, amelynek kulcsait 1953. december 30-án adták át Harangozó Ferenc gyárigazgatónak, ez a Corvin utcában működött, 1988. június 31-én fejezte be működését. 1954. december 19-én avatták fel a Győri Keksz- és Ostyagyár bölcsődéjét.

A Türr István út 4. szám alatt 1955. augusztus 20-án nyílt meg az ugyancsak a vagongyár által épített, hatvan férőhelyes bölcsőde, melynek játszókertjét különös gonddal alakították ki.

A szinte mesebeli játszókert

Az ötvenes, hatvanas években sorra nyíltak a tanácsi intézmények, illetve a gyárak bölcsődéi. Működtetett bölcsődét a Rábatext, a Graboplast, a Belügyminisztérium.

A Türr István utcai bölcsőde

1961-ben 10 bölcsőde volt a városban, 1972-ben 12. Eleinte az üzemi bölcsődék biztosítottak több férőhelyet, a vállalatok fenntartási nehézségeinek növekedésével azonban a területi tanácsi bölcsődék férőhelyeinek aránya lett nagyobb.

A Kodály Zoltán utcai bölcsőde

Az 1960-as évek után épült bölcsődék zömében típusterv alapján készültek, pavilonrendszerben működnek, külső ránézésre valóban egy letűnt korra emlékeztetnek, de a gondozási egységek praktikussága vitathatatlan, hiszen a helyiségek az ellátás egyes elemeinek megfelelően lettek kialakítva.

A Kassák Lajos utcai bölcsőde

Az elmúlt évtizedek során nemcsak külsőleg szépültek, változtak meg bölcsődék, de a berendezések, eszközök, csoportszobák kialakítása is más lett.

A győri Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat (EBI) jelenleg 13 bölcsődében, 690 férőhelyen látja el a kisgyermekeket.

Egyre korszerűbbek, egyre jobbak

2012-ben a győri bölcsődéket négy központi bölcsőde köré csoportosította a fenntartó Önkormányzat, a négy központ a Kodály, Örkény, Türr és Cuha utcai Bölcsődékben lett kialakítva.

Az elmúlt évtizedben több bölcsőde teljes vagy részleges felújításon esett át. A Báthory utcai, a Türr István utcai, a Kiskúti úti, a Cuha utcai és a Ménfőcsanaki Bölcsőde is megszépült már. A Zöld utcai bölcsőde a 2019/2020-as nevelési évben esett át teljes felújításon. A Kassák Lajos utcai Bölcsőde jelenleg is felújítás alatt áll, szeptemberben pedig megkezdődik a Győrszentiváni Bölcsőde korszerűsítése is.

Készült Dr. Pergel Elza Zsuzsanna, Győr Megyei Jogú Város alpolgármesterének és Bartalné dr. Tóth Györgyi, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatójának Bölcsődék napi visszatekintése nyomán.

A Győr+ TV híradós anyaga a témában:

Szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #bölcsődék | #Győri önkormányzat | #Oktatás |