Győri Balett: irány Bogota!

Kárpát Zsolt Fotó: Győri Balett
2023.03.29. 14:17

Vasárnap kora reggel indul a Győri Balett Kolumbiába, hogy a társulat részt vegyen a Bogotai Nemzetközi Klasszikus Zenei Fesztiválon. Az együttes több mint egy hetet tölt el a dél-amerikai országban, ahol három fellépésük lesz.

A Győri Balett egy vadonatúj darab premierjére készül, amelynek szerdán délelőtt volt a jelmezes próbája.  Ezúttal azonban a bemutató nem Győrben lesz, hanem Bogotában, egy nemzetközi fesztiválon. 

„Ez egy elismerést jelent számunkra, hogy ott lehetünk a 6. Bogotai Nemzetközi Klasszikus Zenei Fesztiválon, amely a világ másik oldalán van. Maga a darab egy rendkívül érzékeny és rövid esszencia, ami megmutatja azt a mozgáskultúrát, amit mi képviselünk. Van benne egy győri balettos történet, ami alapvetően a klasszikus szimfonikus balettre fókuszál. Ez egy Fauré-mű, annak az apropóján, hogy ezen a zenei fesztiválon a francia szerzőkre koncentrálnak a fellépők” – nyilatkozta a próba előtt Velekei László, a Győri Balett igazgatója.   

Az előadás során nem csak Fauré: MÉLISANDE című darabját láthatják Kolumbiában a nézők, hanem az előadás második felében Ravel Boleróját is bemutatja a Győri Balett. Az együttes számára szakmai kihívást is jelentenek az ilyen különleges feladatok, fellépések. 

„Az együttes most nagyon motivált, hiszen alig két hete volt egy másik bemutatónk, most így néhány héten belül ez a második. Mind a kettő felkérésre, zenei oldalról jött. Nagyon-nagyon fontos, hogy egy olyan darabbal tudjuk képviselni magunkat, ami egyfelől tükrözi azt a gondolatiságot, amit a Győri Balett képvisel, másrész utaztatható legyen. Itt elsősorban az érzelmek, a testek játéka dominál” – emelte ki a Győri Balett igazgatója és egyben az új darab koreográfusa.     

A kinti próbák és fellépések feszessé teszik a társulat időbeosztását, azonban Velekei László bízik abban, hogy bepillantást nyerhetnek egy egészen más ország teljesen eltérő kultúrájába. 

A Győri Balett vasárnap hajnalban indul dél-amerikai turnéjára, ami az utazással együtt 10 nap lesz, ez alatt az együttesnek összesen három fellépése lesz Bogotában.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Dél-Amerika | #Győri Balett | #híradó |