Győri alpolgármester a testvérváros ünnepén

Fotó: Győr+
Zombai-Kovács Ákos
2021.10.27. 13:00

Nem csak idehaza, a határon túli magyarlakta területeken, többek között Felvidéken is megemlékeztek 1956 hőseiről és áldozatairól. Dunaszerdahelyen október 22-én tartottak ünnepséget, ahol Győr alpolgármestere is beszédet mondott. Szeles Szabolcs a rendezvényen kiemelte, nekünk, magyaroknak együtt kell fejet hajtanunk mártírhalált halt honfitársaink előtt, akik életüket áldozták a szabadságharcért. Az alpolgármester a Győr Plusznak azt mondta, nagy megtiszteltetés volt beszélni a dunaszerdahelyi ünnepségen.

„A közelmúltban Győr városa még szorosabbra fűzte kapcsolatát Dunaszerdahellyel, ugyanis testvérvárosi megállapodást kötöttünk a felvidéki magyarság egyik központjával, ahonnan hivatalos megkeresés érkezett, hogy
városunk, illetve annak képviselője ünnepi beszédet mondhat a helyi közösség 56-os ünnepségén”
– mondta a Győr Plusznak Szeles Szabolcs.

Hozzátette, hatalmas megtiszteltetés a városnak és személy szerint neki is, hogy ott lehetett a rendezvényen, amelyet a Diktatúrák áldozatainak emlékművénél rendeztek.

A felvidéki magyar közösség mindig különös tisztelettel fogadja, ha valaki az anyaországból érkezik és anyanyelvükön szül hozzájuk, így aztán igazán felemelő érzés volt beszédet mondani a rendezvényen – fogalmazott a városvezető. -Karaffa Attila alpolgármester személyes jó barátom már régóta, az ő köszöntője után szólhattam az egybegyűltekhez, akik láthatóan örömmel fogadták, hogy velük együtt hajtok fejet a hősök és áldozatok előtt.

A testvérvárosi kapcsolatunkat nem csak a földrajzi közelség és a magyarságunk erősítheti, hanem rengeteg más kitörési pontot is érzek, érzünk ebben az együttműködésben, amiben jó irányba indultunk el” – hangsúlyozta az
alpolgármester.

A dunaszerdahelyi megemlékezésen nem csak az alpolgármester képviselte Győrt, hiszen Molnár Ágnes és Mohácsi Attila, a Győri Nemzeti Színház színészei is lehengerlő előadással készültek a jelenlévők számára.

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos