Győrben télen is népszerű a bringázás

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2024.01.31. 08:14

Aki szeret két keréken közlekedni, annak télen se kell lemondania a bringázásról. Ezt mondta a Győr+ Médiának a város egyik népszerű kerékpáros boltjának ügyvezető-tulajdonosa. Bucsi Péter kiemelte, ebben az időszakban más időjárási és útviszonyok várnak a biciklisekre, amikre fel kell készülni. Magunkat és kerékpárunkat is alakítani kell a téli közlekedéshez, így lehet igazán élvezetes a tekerés, a hideg évszakban. A szakember szerint nem csökken a kerékpárok iránti kereslet, egyre többen akarnak minőségi járgánnyal biciklizni, Győrben is.

A biciklis boltba ilyenkor, télen is sokan térnek be, a hideg időben is sokan tekernek városunkban. Nekik külön oda kell figyelni a bicikli és saját maguk felkészítésére is. „Abszolút nem kell lemondani a kerékpározásról télen, csak sokkal jobban oda kell figyelni, magunkat és a bringákat is fel kell készíteni a téli közlekedési viszonyokra, nagyobb óvatosság és megfelelő előkészületek, mindössze ennyi a biztonságos téli tekerés titka” – mondta Bucsi Péter. A Covid idején és utána a gyártók alig győzték a nagyon megnövekedett igényeket, sokszor sokat kellett várni egy-egy megálmodott kétkerekűre. Azóta azonban változott a trend, jelenleg csak a nagyon speciális, egyedi bicikliknél van várakozás, az általános bringás igényeket ki tudják elégíteni.

„Valóban csak a speciális igényekre kell várni, de általában azokra se túl hosszan, alapvetően a jó minőségű, olcsóbb vagy drágább biciklik ott vannak a boltokban, könnyen elérhetőek, ellentétben a Covid alatti és az utána következő időszakkal, amikor a gyártók nem győzték kielégíteni a bringás igényeket” – tette hozzá a Peppe Kerékpár ügyvezető, tulajdonosa. Mint sok minden másban, a kerékpározásban is vannak trendek. Ezek folyamatosan változnak, így 2024-nek is megvan a legkedveltebb bicikli típusa. ”Ami egy ideje nagyon népszerű, az úgynevezett gravel típusú kerékpár, ez egy speciálisan murvás útra készült kétkerekű, kicsit feljebb van a kormánya, vastagabb a gumija, de tulajdonképpen a keveréke az országúti és a tracking bicikliknek”– fogalmazott a szakember.

Természetesen a kedvenc színek is folyamatosan változnak, mind a kerékpár, mind pedig a kerékpáros ruhák esetében. Most bringában a letisztultabb színek népszerűek, míg ruhában továbbra is jellemzőek a feltűnőbb árnyalatok. Statisztikák szerint az unióban és Magyarországon is egyre többen közlekednek kerékpárral. Ki kényelmi, más anyagi okok miatt vált bringára, de az egészséges életmód is fontos szempont. Győr pedig a kerékpározás vidéki fellegvára!

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Bicikli | #híradó | #kerékpározás | #sport |