Újra próbálkoznak csalók!

„Győrben sem vagy az unokám!”

Illusztráció: police.hu
Havassy Anna Katalin
2019.12.23. 09:55

Nem adják fel az úgynevezett „unokázós” csalók, s rendre bepróbálkoznak időseknél. A legelítélhetőbb módon, a feltétel nélküli szeretettel élnek vissza, s próbálják meg kicsalni az idősek pénzét. Előzzük meg a bajt, legyünk résen!

Segítségünkre Szabó Csaba rendőr őrnagy a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály osztályvezető-helyettese volt, aki megosztotta a Győr+ Média olvasóival a tapasztalatokat és a megelőzési lehetőségeket.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy az év bármely szakaszában próbálkozhatnak az„unokázós” csalók, annyira nem lehet kötni őket az ünnepekhez. Talán most annyiban lehet aktualitás, hogy az elkövetők is tudják: az emberek karácsony környékén esetlegesen több készpénzt tartanak maguknál.” – kezdte az őrnagy.

Ezeknek a bűnözőknek jellemzően az idős – 70-80-90+ – egyedül élő emberek a célpontjaik, s az is kimondható, hogy főként a hölgyeket próbálják meg átverni. Az is előfordul, hogy előzetesen már némileg feltérképezték az életkörülményeket, életkorról s arról, hogy valóban egyedül élnek-e.

„A csalók szinte minden esetben vezetékes telefonon hívják a sértetteket, s szinte mindig az esti órákban.” – folytatta az őrnagy, majd hozzátette: „Először mindig telefonálnak, majd hamarosan személyesen is megjelenik egy illető, aki átveszi a pénzt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy legalább ketten vannak a csalók, de már nagyobb bűnbandát is lepleztek le, illetve fogtak el a kollégáink.”

S hogy milyen hazugságokkal igyekeznek kicsalni az idősek pénzét? Az ötlettáruk szinte kimeríthetetlen, de azért vannak már jól bevett sztorijaikat is.

Ezekből soroljuk most fel a leggyakoribbakat:
– Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
– Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
– A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

A legfontosabb, hogy a család, a barátok, a szerettek sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal a jelenségről. Készítsék fel őket arra, hogy ilyen jellegű hívást kapnak, akkor mit tegyenek. Ebben segítenek a rendőrség ajánlásai és kampányai is.

A legfontosabb teendők gyanús hívás esetén:
1. Visszaellenőrzés.
Szakítsuk meg a hívást, és hívjuk fel a „valódi” rokont (unoka, gyermek)

2. Ellenőrző kérdések a hívó felé.
Pl.: Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?

3. Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon higgadt maradni.

4. Értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon keresztül. Fontos számunkra, hogy akkor is tegyenek bejelentést, ha nem sikerült az „átverés”.

Illetve további tanácsok, nem csak „unokázós” csalók ellen:
– Ne nyisson ajtót, kaput idegeneknek, ismeretlen személyeknek! Bejárati ajtajára szereltessen biztonsági zárakat, láncot, amit minden esetben használjon is!
– Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, tegye inkább bankba vagy a takarékba!
– Soha ne adjon át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának „megbízásából” kéri azt Öntől!
– Soha ne vallja be senkinek, hogy egyedül él, és ne áruljon el magáról semmit idegeneknek (telefonon sem)!

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával, illetve az idősekkel való folyamatos kapcsolattartással, beszélgetéssel, az egymásra való odafigyeléssel többnyire megelőzhető, hogy a bűnözők visszaéljenek a gondoskodó szeretettel.

Kapcsolódó témák: #112 | #bűnmeglőzés | #rendőrség |