Hirdetés
Bou-Bou, Pembé és Kito új otthont kapott

Győrben nyílt meg az ország legmodernebb elefántháza

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.06.24. 12:13

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön hazánk legmodernebb és Európában is az elsők között lévő elefántházat és kifutóját, az újonnan Győrbe költözött elefántok számára.

Hirdetés

Az afrikai elefántok az Európai Fajvédelmi Program kertében érkeztek, a szakemberek olyan bikacsapatot válogattak össze, hogy ne legyen közöttük belső háború. A Franciországból származó Pembé 20 éves, Bou-Bou pedig 16 éves. A hatéves Kitót Nyíregyházáról szállították városunkba, ő az első afrikai elefánt, ami Magyarországon fogant és itt is született, ami történelmi jelentőségű. Szeptemberben csatlakozik negyedikként a csapathoz a ma még Magdeburgban élő 10 éves Rungwe.

Az elefántház egy passzívház, így minimálisak lesznek a fenntartási költségei, a tágas, közös belső tér mellett négy egyedi box, valamint egy egyhektáros kifutó szolgálja az elefántok kényelmét, külső és belső medencével” – tájékoztatott Andréka György, a Xantus János Állatkert igazgatója, akinek ezzel a beruházással egy 25 éves álma vált valóra.

Hirdetés

A győri állatkert egy olyan hely, amely minden generáció számára fontos, ahol mindig láthatunk valami újat. Tavaly közel 140 ezren keresték fel, a cél az, hogy idén a látogatók száma már elérje a 200 ezret – hangsúlyozta köszöntőjében Kara Ákos országgyűlési képviselő.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

2018-ban indult el a Modern Városok Program, amiből akkori áron 130 milliárd forint jut a győri fejlesztésekre, melynek egyik fontos eleme az állatkert bővítése volt. A több szakaszban megvalósult fejlesztés utolsó, de leglényegesebb eleme az elefántház megvalósítása, az állatok Győrbe telepítése volt – erről Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő számolt be.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester gratulált a fejlesztéshez, a szakmai munkához, valamint megköszönte a pénzügyi háttér biztosítását. A polgármester feleségével, az állatkert önkéntes segítőjével és Pembével, a legidősebb elefánttal avatták fel az új létesítményt.

A közel egymilliárdos beruházás a Modern Városok Program keretében valósult meg.

Galéria: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat