Győrben jó nyugdíjasnak lenni!

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2024.05.26. 16:15

Az országos intézkedések mellett városunkban is különleges figyelmet fordítanak az idősekre, ahogy egyikük mondta: Győrben jó nyugdíjasnak lenni. Hogy miért? – erről kérdeztük Rákosi Zsolt Jánost, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület közelmúltban újraválasztott elnökét.

„Egyesületünket ma már harmincöt nyugdíjasklub több mint 1100 tagja alkotja. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert klubjaink dr. Dézsi Csaba András polgármester és az önkormányzat jóvoltából komoly anyagi eszközökkel is rendelkeznek, amelyek segítségével mozgalmunk tovább tud fejlődni. Ezáltal még több program, esemény, támogatás és segítség vár az idősebb korosztályra, hogy aktívan, tartalmasan, jókedvűen tölthessék napjaikat.

Szeretném kiemelni az április elején átadott Nyugdíjas Klubok Házát. Óriási dolog ez a ház, hiszen eddig sok klubnak okozott gondot a helyhiány. Voltak, akik kényszerűségből valamelyik kocsmában találkoztak, de olyanok is, akik csak a szabadban tudtak összejönni. Az eddig eltelt hat hétben már kezdjük belakni és nagyon örülünk neki, hiszen kiváló helyszín az egészségügyi és kulturális előadások megtartására.

A programjainkat négy témakörben szervezzük. Ezek a kultúra, az egészségügy-egészségmegőrzés, a vidám szórakozás és az érdekképviselet. Összeállítottunk olyan egészségügyi és kulturális programterveket, amelyeket a klubok önállóan, vagy egymással összefogva is meg tudnak szervezni.

Tizennyolc javaslatunk van az egészségügy-egészségmegőrzés témakörben. Ilyen például a magyar népi orvoslás gyógyító módszerei, az alvászavarok okai és azok megszüntetése, vagy a hagyományos kínai orvoslás. A kultúra területén 17 előadást kínálunk, többek között a belső békénk megteremtése; az én-védő mechanizmusok, és a stresszcsökkentő módszerek; a keleti és nyugati gondolkodás összehasonlítása; az időskor derűje, bölcsessége irodalmi művekben; illetve életünket segítő, és gyönyörködtető versek, történetek. Ezekből a klubok önállóan az érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak.

Az elmúlt években kedvező változásokat tapasztalhattak az idősebbek Magyarországon. Egyrészt a nyugdíjak összege 2010 óta a kétszeresére emelkedett, a reálértékük pedig több mint 20 százalékkal javult. A tavalyi 18,5%-os emelés után idén januárban 6 százalékkal nőttek a nyugdíjak, februárban pedig mindenkihez megérkezett a 13. havi ellátás is. Az anyagi biztonságon túl a magyar kormány Európában egyedülálló módon elindította a Gondosóra programot. Vagyis minden 65 év feletti nyugdíjas ingyenesen, egy regisztrációt követően megkaphatja azt az eszközt, amellyel a nap 24 órájában biztonságban érezheti magát és szükség esetén segítséget kérhet.

Sporttevékenységünk is széles körű. Pingpong- és petangue-versenyeket, sétákat, gyalogtúrákat szervezünk. Az önkormányzattól kapott ingyenes bérleteknek köszönhetően tagjaink rendszeres látogatói a győri fürdőnek. Klubjaink részt vesznek a város által rendezett Egészség-piacokon is.

Győrben tehát valóban jó nyugdíjasnak lenni – különösen nyugdíjas-egyesülethez, klubhoz tartozni –, mert a számtalan lehetőség mellett egy összetartó, remek közösség tagjai lehetünk – mondta Rákosi Zsolt János.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester szerint az önkormányzat mindet megtesz az idősek életminőségének javításáért. A gondoskodást helyezik előtérbe, így a tervek között szerepel egy demensotthon létrehozása, valamint két nyugdíjas-garzonház megnyitása is.

Kapcsolódó témák: #Győr | #nyugdíjasok |