Hirdetés

Győrben is Európát ünnepelték

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2022.05.06. 11:55

Az Európai Unió létrejöttét ünnepeljük Európa-szerte május 9-én, az 1950. május 9-i Schumann-nyilatkozat évfordulóján, ami az európai föderáció megteremtésére szólított fel. Ez a dátum mostanra ugyanolyan uniós szimbólummá vált, mint az Eu zászlaja, himnusza vagy éppen az egységes pénz, az euró. Győrben már pénteken Európát ünnepelték a volt Megyeháza előtti téren, ahol iskolai verseny, koncert, tudományos bemutató és Eu-totó is várta a diákokat.

Hirdetés

A szervezők a volt Megyeháza előtti térre várták a fiatalokat, hogy minél több információt osszanak meg velük, az Unióval kapcsolatban.

A rendezvény megnyitóján a megyei közgyűlés alelnöke azt mondta, mi magyarok komolyan gazdagítjuk az Eu-t és fontos részei vagyunk a sokszínű Európának.

Hirdetés

„Fontos, hogy hasznos és tevékeny tagjai legyünk az Uniónak, de ehhez ki kell állnunk a saját véleményünk és érdekeink mellett, sokszor előfordult már, hogy például a magyar álláspont lett végül az Eu-s álláspont is” – mondta a Győr+ Médiának Ivanics Ferenc. Az Unión belül minden országnak fontosak nem csak a közös, de a saját érdekei is. Az alelnök szerint a visegrádi négyek most éppen újra pozícionálják magukat az Unióban, de továbbra is meghatározó lesz a szerepük.

„Az elmúlt évek bebizonyították, hogy fontosak az együttműködések, a V-4-ek komoly szerepet vívott ki magának, ezt az együttműködést folytatni kell, és újra kell pozícionálni a lengyel, cseh, szlovák, magyar kooperációt, ami igazán hatékony tud lenni, sokféle kérdésben” – tette hozzá a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke. Az iskolások számára rengeteg információval érkeztek a szervezők, akik különböző programok és foglalkozások keretében próbálták meg bővíteni a fiatalok tudását az Európai Unióval kapcsolatban.

„Május 9-e, az Európai Unió létrejöttének évfordulója, ekkor született meg a Schumann-nyilatkozat, ami az európai föderáció megteremtésére szólított fel, a dátum mára fontos szimbólummá vált, ezért ehhez a naphoz kapcsolódva most már hagyományosan Európa-Napot szervezünk Győrben is” – hangsúlyozta Dr. Lakatosné dr. Novák Éva.

„A béke fontosságára, a környezetvédelemre és az uniós fontosságára hívjuk fel az iskolások figyelmét, különböző előadások és foglalkozások segítségével” – emelte ki a megyei önkormányzat irodavezető-helyettese. Az egész napos programokon többek között a Europe Direct megyei irodája, a megyei rendőr-főkapitányság és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is közreműködött, hogy a fiatalokkal közösen ünnepeljék meg Európa születésnapját.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr |
likeold
a fb oldalunkat