Hirdetés
Állatvédelem

Győrben is egyre több rókát látunk

Illusztráció: Pixabay
Tóth Vivien
2021.03.15. 17:36

Egyre több panasz érkezik a győri hatóságokhoz, hogy rókát véltek felfedezni az emberek a lakókörnyezetükben. A legtöbb bejelentő pánikba esik, ha látni vél egy ragadozót a nem megszokott környezetében, ezért fontos tudni, mi a teendő, ha rókát észlelünk a városi közegben. Királyfi Péter ellenőrzési referenst kérdeztük a témával kapcsolatban.

Hirdetés

Általános tudnivalók a rókákról

A nálunk honos európai róka vörös színű, a súlya általában három és tíz kiló közé tehető, testhossza 60-90 cm között van. Természetes élőhelye az erdő, azonban egyre gyakrabban előfordul városi közegben is. Intelligens ragadozó állat, félős természeténél fogva az emberektől és a kutyáktól tartózkodik.

Hirdetés

Az emberek életmódja is idecsalogatja a ravaszdikat

„A város határai egyre jobban terjeszkednek, ezáltal a rókák élettere lecsökken. Egyre több ételt fogyasztunk, és pazarlunk. Ezeket az ételhulladékokat nem megfelelő módon kezeljük, vagy utcai hulladékként elszórjuk” – magyarázza Királyfi Péter.

„Ha az emberek nem hagynak fel ezekkel a viselkedésformákkal, a rókák egyre jobban megszokják a jelenlétünket, egyre barátságosabbak lesznek, ilyenkor az állatot rögtön veszettnek gondolják a hozzá nem értők” – mondja Királyfi Péter.

A veszettség csak laboratóriumi vizsgálattal igazolható. Két fajtáját különböztetjük meg, az úgynevezett sylvaticust, ami vadon élő állatok között terjed, és az urbánust, aminek fő terjesztője a kutya és a macska. A kutyák évenkénti vakcinázása törvényben előírt, amit a gazdának évente meg kell ismételtetni. A rókák természetes ellensége a veszettségvírus, ami Magyarországról és más európai országokból eltűnt, köszönhetően a veszettség elleni vakcinázásnak. „1985-ben a WHO ajánlásával kezdték el a vakcinázási programot, 1992-ben Nyugat-Magyarországon 6000 négyzetkilométert vakcináztak le elsőként. Ez egy csalétkes kiszórást jelent, minden esetben a vadászok végzik tavasszal és a téli időszakban. Ilyenkor a gazdasági haszonállat legeltetése, illetve a kutyák szabadon engedése tilos.”

Teendők, ha rókát látunk a városban

Legfontosabb, hogy nem kell pánikba esni, a róka ártalmatlan ránk nézve, az embereket szereti elkerülni, ő jobban fél tőlünk. Hangos zajhatással, mint a tapsolás, kiabálás, el lehet érni, hogy a rókát menekülésre késztessük, de testi fenyítést sose alkalmazzunk! Ha az állaton rendellenes viselkedést észlelünk, például nyelvlógás, bágyadtság, fetrengés, görcsösség, akkor a NÉBIH zöld számát kell haladéktalanul hívni. A polgármesteri hivatalba is be lehet jelenteni, ha valaki rókát lát a lakókörnyezetében, ilyenkor a körzeti vadászok úgynevezett élve elfogó csapdát helyeznek el lakott területen belül a vélhető territóriumának közelében és befogják a vadat.

Kapcsolódó témák: #állatvédelem |
likeold
a fb oldalunkat