Hirdetés
Közös kincsünkről emlékeztünk

Győrben is a Magyar Kultúra Napját ünnepelték

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.01.22. 22:15

A Himnuszunk születése napját, azaz január 22-ét legújabb kori történelmünk avatta a Magyar Kultúra Napjává, amikor megemlékezünk legfontosabb közös kincsünkről. A győri önkormányzat díjátadással és műsorral köszöntötte a jeles napot a Vaskakas Művészeti Központban szerdán este.

Hirdetés

Dr. Fekete Dávid alpolgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte: “A kultúra közösséget teremtő erővel rendelkezik, de egyben szüksége van arra, hogy az évszázadok alatt kialakult és formált kultúrát együtt ápoljuk és óvjuk. Kosztolányi Dezső szerint a magyar költészet legszebb sorát Petőfi írta:” elhull a virág, eliramlik az élet.” Büszkék lehetünk a magyar kultúrára, amely olyan csodás kert, amely ma is kincseket érő gyümölcsöket terem.” – fogalmazott az alpolgármester.

Dr. Fekete Dávid alpolgármester

“A magyar kultúra Győrben is kiemelkedő jelentőséggel bír, kiváló alkotók, elkötelezett művészek és nemzetközi színvonalú társaságok otthona. Ez a nap ünnepe az alkotóknak, a művészeknek, és a kultúra fogyasztóinak egyaránt. Városunkban egész évben színvonalas kulturális élményekben lehet részünk, és ezeket az élményeket adjuk tovább a fiatalabbaknak, hogy a magyar kultúra a jövőben is közös nevező, igazodási pont és közösségteremtő erő lehessen.” – zárta beszédét dr. Fekete Dávid. Majd az alpolgármester, Szeles Szabolccsal, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökével közösen átadta a kitüntetéseket.

Hirdetés

Győr Művészetéért díjban részesült Ősz Gábor fagottművész, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatóhelyettese. Munkájának köszönhetően a zenekar mára az ország egyik vezető szimfonikus zenekara lett.

Ősz Gábor

Zádorvölgyi László, a Győri Balett balettmestere, szintén a Győr Művészetéért kitüntetést vehette át. 1983-ban csatlakozott a Győri Baletthez táncművészként, 2004-től a Győri Balett Örökös tagja, 2009-től pedig balettmestere is.

Zádorvölgyi László

Radicsné Csőre Andrea, az Újvárosi Művelődési Ház igazgatója kapta a Győr Közművelődéséért elismerést. 2008-tól dolgozik az Újvárosi Művelődési Házban, először kulturális szervezőként, 2012-től igazgatóként. Fő feladatának tartja, hogy olyan élhető közeget teremtsen a művelődési házban amivel megőrzi és továbbfejleszti a kulturális hagyományokat.

Radicsné Csőre Andrea

Villányi László költő, aki több mint négy évtizedes munkájával kötődik Győr irodalmi életéhez, a Műhely Folyóirat volt főszerkesztője Győr Város Ezüst Emlékérmét érdemelte ki. A költő egy későbbi időpontban veszi át a kitüntetést.

Az ünnepségen elismerésben részesítették az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársait is. Az elismerést Faludi Armilla, a Győri Balett igazgató-helyettese, Kiss Lászlóné Pellády Eszter, brácsaművész, a Győri Filharmónikus Zenekar ügyelője, Máté Richárd, a Győri Nemzeti Színház művészeti titkára, Szúkenyik Tamás, a Vaskakas Bábszínház bábművésze, Jankó Lulity Barbara, a Generációk Háza Művelődési Központ közönségszervezője, Szalay Ildikó, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont gazdasági főelőadója, Stoller Lászlóné, a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ üzemviteli alkalmazottja, Prédlné Németh Margit, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ igazgatóhelyettese, Winkler Csabábé, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményszervezési osztályvezetője, Vaszary Bence, a Győr Megyei Jogú Város Levéltára kutatószolgálati munkatársa, Szalai Zsolt, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum múzeumi adattáros, fotótár kezelője, Banga-Potyondi Zsuzsanna, a KP-GSZK gazdasági főelőadója vette át.

A magyar kultúra napi műsort ezúttal a Vaskakas Bábszínház művészei adták.

Szerző: Földvári Gabriella
TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

likeold
a fb oldalunkat