Béremelések a győri gyárakban

Győrben fel tudják venni a harcot az inflációval az ipari cégek

Mireider Máté O. Jakócs Péter
2023.02.19. 09:22

Az energiahordozó-válság és a háború hatásait mindannyian érezzük: emelkedő árakkal szembesülünk a boltok polcain és a szolgáltatásoknál is. Jó hír azonban, hogy Győrben érezhetően ellensúlyozni tudják a munkaadók ezt, hiszen egyre-másra pozitív hírek érkeznek a nagyobb cégek bértárgyalásaival kapcsolatban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az általános infláció 25,7 százalék volt hazánkban, ez az adat minden olyan termék és szolgáltatás árát magába foglalja, amit saját felhasználásra vásárol vagy fogyaszt minden magyar háztartás. Ezt az adatot vette alapul az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) is: 2022 áprilisa és 2023 márciusa közötti időszakra több lépésben 25,5 százalékos béremelést harcoltak ki a dolgozók még tavaly, a 2023-as bértárgyalásokon további 23 százalékos béremelést szeretnének elérni – a cég a második körös tárgyaláson 15 százalékot ajánlott, de az alapbért 5 százalékkal emelnék, a maradék 10 százalék az alapbéren kívül érkezne a dolgozók számlájára. A megye legnagyobb foglalkoztatójánál a tárgyalások még folynak, így a végeredményről nem tudunk beszámolni egyelőre, az biztos az eddigi évek alapján: az Audi dolgozói bízhatnak az emelésben.

A Rábánál már lezárultak a tárgyalások, erről a cég adott ki tájékoztatót: a holding valamennyi vállalatánál a korábbi évekhez képest másfélszeres mértékű, 15 százalékos átlagos alapbér-fejlesztést hajtanak végre, és az összbérnövekedés egyes munkavállalóknál ennél nagyobb mértékű is lehet.

A Jankovits Engineering Kft.-nél már véget értek a bértárgyalások. „Januárban lezárultak a cégnél az egyeztetések, visszamenőleges hatállyal, tehát január 1-jétől, átlagosan két számjegyű emelést hajtottunk végre” – mondta kérdésünkre dr. Jankovits Richárd, a cég ügyvezetője.

Több iparági szereplővel egyeztettünk, sokuknál azonban még folyamatban vannak a tárgyalások, az évnek ez az az időszaka, amikor ezek zajlanak. „Az a tapasztalatom, hogy a cégek tisztában vannak azzal, hogy a munkabért emelniük kell. Egyrészt azért, hogy a munkatársaikat megtartsák, másrészt azért, hogy a dolgozóik megélhetése biztosított legyen. Az infláció minden embernél jelentkezik. A béremelés mértéke eltérő, átlagosan 5-15 százalék között mozog, bizonyos cégeknél e fölötti emelésről is hallani. Több vállalatnál még kivárnak, a múlt évi eredmények elemzése is fontos szempont ebben a döntésben” – mutatott rá Kalmárné Hollósi Erika, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, aki azt is kiemelte: az elbocsátások szele nem látszódik a munkaerőpiacon, mindenki igyekszik megtartani a munkatársait, és szinte nincs olyan, aki ne emelne a béreken.