Hirdetés
Tudtad-e városunkról?

Győrben dalolt először a nemzet csalogánya

Fotó: O. Jakócs Péter
Papp Zsolt
2021.02.21. 12:21

Nálunk szólalt meg a vaskakas, Győrben pezsgett először a fröccs, mi őrizzük Szent László koponyacsontját, hogy csak néhányat említsünk a városunkkal kapcsolatos történetek közül. Rovatunkban Győrhöz kötődő legendákat, érdekességeket villantunk fel.

Hirdetés

Ki ne ismerné Blaha Lujzát, a magyar színháztörténet egyik legnagyobb, legünnepeltebb alakját, akit az 1800-as évek második felében, az 1900-as évek elején sztárként köszöntöttek mindenütt. Az talán már kevésbé ismert, hogy a nemzet csalogányának pályája Győrből indult. Édesapja még honvédként vett részt az 1848–49-es szabadságharcban, majd feleségével együtt vándorszínésznek állt. Lányuk Reindl Ludovika néven született (később, nevelőapja után Kölesi néven is említették) 1850. szeptember 8-án, hétéves volt, amikor a család Győrbe költözött.

A Lépcső köz 2. szám alatt laktak, az egykori „Bárány Szálló” mellett, vagyis a Káptalandombra vezető lépcsőnél. A kis Lujza az orsolyita apácák zárdai iskolájába járt, és később is jó érzésekkel gondolt vissza erre az időszakra, visszavágyott Győrbe. Az iskola mellett gyermekszerepeket játszott az édesanyját is foglalkoztató győri társulatnál, a Radószigeten. Innen indult pályája is, hiszen a Koldusnő című darab bemutatása után a kor színikritikusa, dr. Kovács Pál (könyvtárunk névadója) így írt a Győri Közlönyben: „Dicsérette kell ma megemlítenünk Kölesi Lujzát, ki Mari, a gyáros kisleányának meglehetősen nagy szerepét meglepő színpadi otthonossággal, természetességgel és minden akadozás nélkül játsszá, miért méltán elő is tapsoltatott. Ajánljuk szüleinek a kedves kis gyermek további szorgalmas képeztetését, mert ily rejtett kis bimbókból nyílnak később a büszke rózsák!” – Dr. Kovács Pálnak igaza lett, mert valóban, a Győrben bimbózó tehetségből ünnepelt sztár, a nemzet csalogánya lett.

Hirdetés
Fotó: O. Jakócs Péter

A színésznő nem csak gyerekként, de később mint felnőtt színésznő is játszott városunkban, ahol ünnepelve, telt házas előadásokon köszöntötték. Halálát követően a Győri Jótékony Nőegylet védnöke teadélutánt rendezett, és az ott összegyűlt adományokat Blaha Lujza emléktáblájának elkészítésére ajánlotta fel. Az emléktáblát 1927. október 30-án leplezték le, ami azonban az évek során eltűnt. A Győr Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vállalkozói Klubja kezdeményezésére, 2020-tól ismét tábla emlékeztet Blaha Lujza győri éveire. Nem mellesleg Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika is Győrben gyerekeskedett, a Deák Ferenc út 6. szám alatt lakott (ma Aradi vértanúk útja). 2015 óta erről is emléktábla tanúskodik.

Kapcsolódó témák: #hagyomány | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat