Győrbe is megérkezett a kreatív giga-gyűjtőpont

Győr+
2023.02.02. 16:35

A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle csapatának legújabb akciója a hulladékgyűjtés mellett az ismeretterjesztést is célozza. A gyűjtőpont kreatív felületein gyakorlati ötleteket olvashatunk a fenntartható(bb) életvitel kivitelezéséhez.

A Circular Living Concept (CLC) a Széchenyi István Egyetem fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú szemléletformáló projektje, amelyet a HybridCycle közreműködésével valósít meg Győr-Moson-Sopron vármegyében. Célja, hogy minél szélesebb körben megmutassa a fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás lehetőségeit, valamint az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékeket.

A 2022-ben indult gyűjtés bevásárlóközpontokban, irodaházakban, kulturális intézményekben és sportlétesítményekben valósult meg és papír, műanyag, alumínium, valamint más speciális (kozmetikai csomagolás, irodaszer, kis sporteszköz) hulladékokra fókuszált. Az idei év februárjában induló kültéri akció még különlegesebb hulladéktípusok gyűjtésére ad lehetőséget, melyeket a hagyományos szemetesbe sok esetben nem is tudnánk elhelyezni.

A projekt kültéri hulladékgyűjtési akciója keretében textil, kisméretű elektronikai és kemény műanyag hulladékot várnak a szervezők.

A választás nem véletlenül esett ezekre a hulladéktípusokra. A HybridCycle csapata elmondta, hogy a projekt során gyűjtött anyagok okozzák a legnagyobb mértékű környezetterhelést és már az előállításuk is rendkívül energia, illetve erőforrás igényes.

Egyetlen pamutpóló elkészítése például 2700 liter vizet igényel, amely 2,5 évre elegendő folyadékot biztosíthatna egyetlen személynek.”

A CLC gyűjtőpontba helyezett hulladékok művészeti projektek és edukatív, iskolai kézműves foglalkozások alapanyagaként, művészek keze által műalkotások és formatervezők, designerek, diákok bevonásával pedig kis használati tárgyak, dísztárgyak formájában válhatnak újra hasznos vagy éppen esztétikus részeivé otthonunknak.

A projekten belül a CLC gyűjtőpont 1-1 hónapig fog üzemelni az érintett városokban.

Az akció 2023. február elején két helyszínen, Győrben a Vásárcsarnok előtti téren és Pannonhalmán a Fő téren indul.

A következő hónapokban a gyűjtőpontok a megye további 3 településére érkeznek majd. Érdemes lesz követni a HybridCycle és a Széchenyi István Egyetem közösségi média platformjait, ahol mindig tájékozódhatunk a gyűjtőpont és a kapcsolódó programok legfrissebb információiról.

Részletek: https://www.hybridcycle.hu/circularlivingconcept

Forrás: HybridCycle

Kapcsolódó témák: #Győr | #környezetvédelem | #szelektív gyűjtés |