Kultúra

Győrbe érkezik az irodalmi tárlat

Győr+ Fotó: Győri Nemzeti Színház
2022.11.09. 09:23

A Bölcső a hegyek között - Tamási Áron125 szabadtéri kiállítás november 11-én, pénteken este 18.00 órakor nyílik meg a Győri Nemzeti Színház előtt, hogy egy hónapig a győri közönség találkozhasson a 16 táblát tartalmazó, nagyszabású szabadtéri kiállítással, bízva minél több diák látogatásában.

Hirdetés

2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében a 125 éve született Tamási Áron személye és munkássága előtt tiszteleg, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson. Tamási Áron (1897–1966) író, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakja. Műveinek jelentős szervező elve a mesei elemekkel elért jelképteremtés. Bár számos regényt, elbeszélést és drámát alkotott, az olvasóközönség köztudatába mégis leginkább Ábel című regénytrilógiája révén került be. Ebben a kiemelt évben ezen is szeretnénk változtatni, közönségbarát, van, hogy játékos, van, hogy látványos formában bemutatnánk ezt a gazdag és sokszínű életművet. 

A kiállítás esély arra, hogy még közelebb kerüljünk az idén 125 éve született kiváló író, Tamási Áron életművéhez és esély arra, hogy felfedezzük ennek a kivételes életműnek a hatását és erejét a saját valóságunkban, 2022-ben.   

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség által jött létre.

A tárlat elsőként Budapesten mutatkozott be, ezután indult erdélyi turnéra: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Torockón találkozhatott vele a közönség. Szeptemberben a MOMKultot követően a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon ismerhette meg minden irodalomkedvelő látogató, majd Debrecen után Győrbe érkezik a sokszínű, irodalmi tárlat.

A kiállítást a kurátor és szakértő, prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész nyitja meg városunkban a Petőfi Kulturális Ügynökség részéről. 

Hirdetés