Hirdetés
Belvárosok új szerepben

Győr szíve – cél az elegáns városkép, a magasabb életminőség

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2022.05.06. 15:03

Nagy érdeklődés mellett zajlik a "Belvárosok új szerepben – a civil álom" szakmai konferencia, melyet a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány kezdeményezésére szerveztek pénteken, a győri városházán.

Hirdetés

A konferencián arra keresik a választ, hogyan lehetne megújítani Győr szívét, egy lüktető belvárost létrehozni, hogy az ott élők, az ott dolgozók, és az oda látogatók jól érezzék magukat. „Hazai belvárosokat megújító szakemberek érkeztek, győri képzőművészek, kézművesek tartanak előadást, hiszen közösek a céljaink. Összefogásra van szükség mind a vállalkozók, a lakók és az önkormányzat részéről. Azt szeretnénk, ha minden üzlet nyitva lenne, ha miden kapualjban vevővonzó attrakciót találnának. Előre kell menni, megvalósítani az álmainkat! – fogalmazott megnyitójában Obertolné Horváth Tímea, a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány elnöke.

A belvárosi szerepek újra gondolásában alkalmazott jó gyakorlatokon, működő megoldásokon keresztül együtt fogalmazzuk meg a civil álmot: egy olyan belvárost, ahol az élhető környezet megőrzésével, a helyi lakosok és a helyi vállalkozások harmonikus együttműködésével a látogatók megkapnak minden olyan élményt és szolgáltatást, ami miatt a városba érkeztek – fejtette ki az elnök a konferencia feladatát.

Hirdetés

Szeles Szabolcs alpolgármester a konferenciát köszöntve kiemelte: az alapítvány célkitűzései egyeznek az önkormányzat elképzeléseivel, de a belvárosnak hosszú álomból kel felébrednie, az átalakítását felé vezető út pedig nagyon hosszú, de az első lépéseket már megtették. Egy mai modern szolgáltató városnak ki kell szolgálnia az itt élők és az ide érkezők érdekeit, elvárásait. Győr jövője, ereje az összefogásban van, ebben a küldetésben is mindenkinek szerepe van.

Dr. Rechnitzer János közgazdász, regionális kutató előadásában többek mellett arról beszélt, hogy a belváros feladata az, hogy jól érkezzék magukat az ott lakók, a kereskedők, a vállalkozók és az ide érkező vendégek. Ennek érdekében fontos a folyamatos fejlesztés, az, hogy mindennap tegyünk valamit a városért. Szükségesnek tartja a professzor, hogy kapjanak lehetőséget a helyi művészek, alkotók, hogy nívós programok, események helyszíne legyen a belváros. Beszélt arról is, hogy míg korábban kiköltöztek az emberek a belvárosból, most az idősebb generáció visszaköltözik a felújított lakásokba, az elegáns városkép, a magasabb életminőség reményében. A kereskedelmi egységekben is a minőségi értékeknek kell megjelennie, speciális kínálatnak, hogy vonzó legyen a vásárlók számára. A helyi identitás is fejlesztő energiákat vonz be, ez olyan erő, ami segítheti az új belváros kialakítását – emelte ki dr. Rechnitzer János.

Szaksz Vince városi főépítész három, az elmúlt években készült fejlesztési projektet mutatott be, amelyik közül az egyik a vízparti rehabilitáció kapcsán a belvárosba érkező viziturizmusban rejlő lehetőségeket mutatta be. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a belváros a gyalogosoké! Amíg a sétálóutcákban járműveknek közlekednek, addig nem lesz változás. „Egyfajta minőségi környezetet kell létrehozni, hogy legyen presztízs itt lakni, üzletet fenntartani.” Szaksz Vince szerint ki kell jelölni egy célterületet, ahol egy mintaprojekt keretében végigmenedzselik a zóna megújítását, ha az sikerült, akkor lehet tovább lépni, szerinte nem szabad elaprózni a feladatokat.

A konferencián szó volt még a fővárosi bevásárló és tematikus utcák működéséről, rendezvényekről, a szellemi és kulturális örökség jelentőségéről, valamint a belvárosi kereskedelem dinamizálásáról.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #belváros | #fejlesztés | #Győr |
likeold
a fb oldalunkat