Hirdetés

Győr nagy lendülettel folytatja

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2020.06.06. 13:27

A Petz-kórház melletti parkolólemez a Modern Városok Program részeként több mint kétmilliárdos állami pénzből készült el. A további fejlesztésekről kérdeztük Gyopáros Alpárt, akit májusban újabb két évre kineveztek a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak.

Hirdetés

Kormánybiztos úr, gratulálunk az újbóli kinevezéséhez. Változott a tevékenységi köre?

Köszönöm szépen, májusban volt két éve, hogy miniszterelnök úr megbízásából betölthettem a Miniszterelnökségen belül a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosi pozíciót. A mostani kinevezésem újabb két esztendőre szól, és továbbra is tárcaközi, azaz valamennyi a modern városok és a magyar falvak fejlesztésével kapcsolatos feladat tartozik hozzám. A vidéki Magyarország a szívem csücske, 2009 óta a Rábaköz és Sokoróalja országgyűlési képviselőjeként tevékenykedem, ehhez a választókörzethez 75 település tartozik, a településfejlesztés számomra megtisztelő és testhez álló feladat.

Hirdetés

Milyen jellegű beruházásokat támogat a Győrt is érintő Modern Városok Program, melyek a prioritások?

A kormány a Modern Városok Program keretében a megyei jogú városokkal kötött együttműködést annak érdekben, hogy térségi központokat hozzon létre. A program 270 projektet tartalmaz, a forrásigényük megközelíti a 4 ezer milliárd forintot. Ebből 2366 milliárd forintot fordít a kormány az országos közút-, illetve vasúthálózat fejlesztésére, a fennmaradó összeg pedig a városok helyben megvalósuló projektjeinek a forrásigénye. A városok maguk határozhatták meg, hogy milyen fejlesztésekre kérik a támogatást, túlnyomórészt a gazdaságfejlesztés, a szabadidős és kulturális célú beruházások, a sportfejlesztések, az egészségügyi fejlesztések és a helyi lakosság komfortérzetét javító beruházások szerepelnek a programban. Eddig 86 projekt készült el országszerte, 36 fejeződik be az idei év végéig, a kifizetett támogatások összege meghaladja az 1800 milliárd forintot.

A járvány miatt kellett csökkenteni a városok fejlesztésére szánt összegeket?

A Modern Városok Program éppen azt képviseli, amit a kormány a válságkezelés kapcsán is zászlajára tűzött: a munkahelyteremtést, a gazdasági élet ösztönzését és a beruházások támogatását. A beruházások ezért továbbra is folyamatosan haladnak.

Milyennek látja Győr törekvéseit, mennyire innovatívak a győri elképzelések?

Győrrel 2017 májusában kötött a kormány megállapodást, amely 20 projektet tartalmazott közel 115 milliárd forint értékben. Az összeállított fejlesztések sokszínűek és értékteremtőek. Immáron közel 15 milliárd forintot fizettünk ki a győri fejlesztésekre. Elkészült a most átadott parkolólemez több mint 2 milliárd forintból, a Xantus János Állatkertnek számos fejlesztése, a Ménfőcsanak–Győrújbarát–Nyúl közötti útépítés 3 milliárd forint értékben, valamint egy, a Széchenyi István Egyetemhez kapcsolódó projekt is. Ezek a magyar állam tisztán hazai forrásból biztosított támogatásai Győr számára. A város nagy lendülettel viszi tovább a projektjeit, Dézsi polgármester úrnak számos innovatív kezdeményezése van, amelyeket közösen vizsgálunk. Győr 2020-ban is folytathatja a Modern Városok Programot, döntöttünk számára a forrásbiztosításról is.

Mire számíthat Győr, milyen tervek kapnak elsőként szabad utat?

Az elmúlt hónapokban a kormány döntött az állatkerti beruházás keretén belül megvalósuló Elefánt-ház kivitelezéséhez szükséges 880 millió forint többletforrásról, amelyet hamarosan meg is kap a város. Folyamatban van a vízi élménypark fejlesztéséhez szükséges forrás biztosításának előkészítése is. Az előterjesztést hamarosan a kormány elé visszük, és ez alapján az idén 2,45 milliárd forintot, 2021 és 2022-ben további jelentős támogatást kaphat Győr a strandfejlesztésre. Halad az Ipar úti híd, valamint a várost elkerülő körgyűrű még hiányzó szakaszának előkészítése. Folyamatosak az egyeztetések polgármester úrral a jövőről, illetve a prioritások meghatározásáról.

Kapcsolódó anyagaink a témában:

Kapcsolódó témák: #beruházások | #fejlesztés | #Győr |
likeold
a fb oldalunkat