A haza szolgálatában

Győr lehet a hadiipar új központja

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.11.11. 11:48

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos egy csütörtöki konferencián elmondta: a kormány újjáépíti a magyar hadiipart és nagyon komolyan számol Győrrel a fejlesztési program kapcsán.

Győr a haza szolgálatában címmel rendezett konferenciát a Győri Ipartörténeti Alapítvány és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában, ahol Maróth Gáspár kormánybiztos többek között arról beszélt, hogy a város egykori hadiiparnak jelenleg csak a romjai vannak meg, ezt kell újraéleszteni, egy új stratégiát kidolgozni.

Maróth Gáspár

Az elmúlt húsz év alatt Győr a magyar autóipar zászlóshajója lett, az autógyártás pedig összefügg a modern hadiiparral is, most erre kell alapozni. Első körben a magyar állam bevonta a Rábát a hadiipari holdingba és keresik a stratégiai irányt, hogy lehet a céget bekapcsolni az európai hadiipar vérkeringésébe, ami majd magával hozhat egyéb beruházásokat is a városba.

Miklósy Lajos, dr. Kovács Vilmos, Pintér-Péntek Imre

Pintér-Péntek Imre, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében kiemelte: a város iparának több lábon kell állnia, és ehhez egy fontos, új lehetőség lehet a hadiiparba való becsatlakozás.

Miklósy Lajos a Győri Ipartörténeti Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy 2005-ben a kamara azzal a céllal hozta létre az alapítványt, hogy a város ipartörténeti értékeit megmentése, azokat bemutassa. Az országban egyedülálló módon közel 30 emlékhelyet létesítettek a régi gyárak helyén, tudományosan feldolgozva ezek történetét, valamint ipartörténeti sétákat is szerveznek.

Szeles Szabolcs

Szeles Szabolcs alpolgármester köszöntőjében kiemelte: Győr egy sok lábon álló város, de ahhoz, hogy az ereje a gazdagsága meglegyen, szükséges az erős gazdaság és ipar. Győrben a hadiipar nagy múltra tekint vissza, mindig is fontos szerepet játszott a város életében, európai mércével mérve is kiváló teljesítményre voltak képesek. Ma is erős ipara van a városnak és most is vannak olyan szereplők, akik tudnak, képesek részt venni a hadiipari termelésben is.

A haderő ellátásában, a honvédelem kiszolgálásának nagy szerepe volt korábban Győrnek – erről Dr. Kovács Vilmos ezredes a HM HIM parancsnoka. A magyar hadiipart az elmúlt 130 évben háromszor kellett újjáteremteni, jelenleg pedig negyedszer építi újjá a nulláról az állam ezt az iparágat.

A konferencia résztvevői az előadásokból megismerkedhetett Győr egykori hadiiparával, a város hadiipari szerepével, az ágyúgyárral és a Magyar Vagon- és Gépgyárral is.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt
Kapcsolódó témák: #ipar | #iparkamara | #rába |