Győr és Dunaszerdahely hivatalosan is testvérek lehetnek

Fotó: O. Jakócs Péter
Papp Zsolt
2020.09.27. 07:53

Mindössze negyven kilométer választ el bennünket, és még egy közgyűlési döntés. Az utóbbi mindkét városban egy napon, jövő kedden születhet meg, ami után Győr és Dunaszerdahely akár már októberben meg is kötheti egymással a testvérvárosi megállapodást.

„Egy vérből valók vagyunk!” – zúgja több ezer torok minden egyes dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzés előtt. Az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dala évek óta a DAC csapatindulója, de az összetartozásunkat kifejező nóta a magyarországi sportpályákat is meghódította, a Puskás Aréna avatóünnepségén nem véletlenül dunaszerdahelyi gyerekek előadásában csendült fel az összetartozás himnusza. A DAC-meccsekre egyébként sok győri jár ki, ahogy a Csallóköz központjából is sokan látogatnak Győrbe.

Persze nem a sport az egyetlen kapocs a két város között, a történelmünk is összeköt minket. Szerdahelyet 1599-ben az a Pálffy család kapta meg hitbizományi birtokul, amelynek Miklós nevű tagja 1594-ben Győr városának töröktől való visszafoglalását is vezette, méghozzá sikeresen. Ezután állították több helyütt a Győr-kereszteket, Európa hálájának kifejezéseképp, amiért megállítottuk az Oszmán Birodalom terjeszkedését. A kultúra mezsgyéjén továbbhaladva megemlíthetjük a csallóközi rajzpályázatot, amelynek régóta résztvevői a győri gyerekek is.

A közművelődés területéről kiemelendő, hogy Dunaszerdahelyen található a régió legnagyobb könyvtára, amely a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térrel tudna együttműködni. Ahogy a kedden terítékre kerülő előterjesztés is rögzíti, a város a szlovákiai képzőművészet egyik jelentős központja, itt található a Kortárs Magyar Galéria, az Art-Ma Galéria és a Csallóközi Múzeum is, melyek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeummal együttműködve gazdagíthatnák a két város közötti kapcsolatokat. A Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskolában tánc- és művészeti oktatás folyik, hasonlóan a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskolához. A 23 ezres lakosú városból napjainkban is sokan tanulnak győri oktatási intézményekben.

A partnerség nem előzmények nélküli, Győr és Dunaszerdahely már 2001 októberében együttműködési megállapodást kötött egymással. A még szorosabb kapcsolat persze a gazdaság területén is gyümölcsöző lehet, de cél a személyes kapcsolatok erősítése is. A két település mindössze negyven kilométerre fekszik egymástól, minden adott a jó barátsághoz. Győr és Dunaszerdahely egyébként a turizmus területén is együttműködik, hiszen az Arrabona EGTC keretein belül olyan közös pályázatokat valósít meg, amelynek célja a szigetközi-csallóközi régió idegenforgalmának közös fejlesztése. Augusztus 12-én éppen ennek a témának az apropóján járt győri delegáció Dunaszerdahelyen, ahol dr. Dézsi Csaba András győri és Dr. Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester tárgyalt az egyre szorosabb együttműködésről.

„Megválasztásom óta már harmadszor találkozom Dunaszerdahely polgármesterével, ez is bizonyítja, mennyire komolyan gondolom a két település együttműködését” – hangsúlyozta akkor Dr. Dézsi Csaba András, aki a csallóközi találkozón bejelentette, kezdeményezi a közgyűlésben, hogy Győr és Dunaszerdahely formálisan is testvérvárosi kapcsolatot alakítson ki egymással. Dr. Hájos Zoltán válaszul jelezte, hogy Dunaszerdahely örömmel lesz Győr testvérvárosa. Mint mondta, szeretnék elérni az emberek közvetlen kapcsolatainak erősítését, „jó volna, ha nemcsak az Árkádban, hanem a két város üzleti életében, kulturális rendezvényein is találkoznának egymással.”

Érdekesség, hogy Győr és Dunaszerdahely képviselő-testülete is szeptember 29-én dönt a testvérvárosi előterjesztésről. „Amennyiben a közgyűlés kedden megszavazza, már októberben aláírás kerülhet a testvérvárosi szerződésre. Bár a jelenlegi járványhelyzet nem teszi lehetővé a nagy ünneplést, szeretnénk mégis méltó módon megkötni a megállapodást. Az október 24-i FC DAC 1904–ŠK Slovan Bratislava labdarúgó-mérkőzés napja éppen megfelelő lenne. Ahogy a csapat himnusza is mondja, egy vérből valók vagyunk, és hamarosan testvérek is leszünk. – fogalmazott lapunknak dr. Dézsi Csaba András.