Győr a legtisztább város címre törekszik

Földvári Gabriella O. Jakócs Péter
2023.03.11. 10:31

Dr. Dézsi Csaba András polgármester azt ígérte, hogy Győr a legtisztább magyarországi város lesz, ennek érdekben az önkormányzat mellett a két nagy szolgáltató, a Győr-Szol és a GYHG is mindent megtesz. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a város tisztasága elsősorban rajtunk, az itt élőkön múlik. Ha mi nem szemetelünk, igényesek vagyunk a környezetünk iránt, akkor biztosan a mi településünk lesz a legtisztább, a legszebb Magyarországon.

A két szolgáltató mindent elkövet, hogy munkájuk látványos legyen, hogy az emberek tisztaságban élhessenek. A Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóságához tartoznak a közterületi takarítási feladatok. „Naponta reggel 6 és este 10 óra között félszáz kézi úttisztító gondoskodik városunk tisztaságáról, a belvárosban hétvégén is takarítanak. Feladataik közé tartozik a csikktartók, a hulladéktartók ürítése, a buszmegállók rendbetétele, majd az utcák, parkok takarítása” – tájékoztatott Szatmári János, a Győr-Szol Zrt. városüzemeltetési üzletágának vezetője.

A kézi munkaerő mellett 3 kis seprőgéppel és 2 nagy géppel gondoskodnak a por-, a levél- és a sártalanításról az időjárás függvényében. Utóbbiak közül az egyik a belvárosi fő- és tömegközlekedési útvonalakat járja végig, a másik a lakóövezetet takarítja meghatározott útvonalterv szerint.

Ünnepekkor, nagyobb rendezvények idején, mint a közelgő március 15., megerősített szolgálatot teljesítenek a takarítók, a rendezvények előtt, alatt és közben is szedik a szemetet, ürítik a csikktartókat.

A járókelőknek nem lehet gond a szemetesekbe dobni a hulladékot, hiszen lépten-nyomon megtalálhatóak, a belvárosban 600, városszerte 3 ezer gyűjtőedény áll rendelkezésre. Havi szinten mintegy 600 köbméter hulladék keletkezik így, de például az adventi vásár idején tavaly mintegy 500 köbmétert szállított el a GYHG.

A kutyapiszok is gyakran gondot okoz, pedig az összeszedésére, elhelyezésére is vannak erre kijelölt helyek, úgynevezett „kutyavécék”.

Győrben az összes keletkezett hulladék 20,4 százalékát gyűjtjük szelektíven, ami országosan kiemelkedő eredmény. Ez többek között annak köszönhető, hogy Magyarország egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszerét működteti Győrben és térségében a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Jelenleg városunkban összesen 158 helyszínen üzemel szelektív hulladékgyűjtő sziget, ahol a legnagyobb mennyiségben összegyűlő műanyag, papír, üveg és fém csomagolóanyagokat lehet ingyenesen elhelyezni. „A város köztisztaságának fenntartása érdekében a papír- és műanyaggyűjtő konténereket naponta ürítjük, a frekventált helyeken lévőket naponta többször is. Az ürítőjáratok mellett külön járműveket vezénylünk a szelektív szigetek és azok környezetének takarítására, a gyűjtőedények mellé rakott hulladékok elszállítására. Az egyéb helyekről is folyamatosan elvisszük a zugszemetet. Népszerűek a győri hulladékudvarok, a létesítményekben a jogosultság igazolása után ingyen, környezetbarát módon lehet elhelyezni a háztartásból származó hulladékokat” – tájékoztatott Nagy Csaba, a GYHG igazgatója.

A cég által működtetett hulladékgazdálkodási rendszer lényege, hogy a hulladékot a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítsák, erősítve ezzel a körforgásos anyaggazdálkodás folyamatát. A GYHG nagy figyelmet fordít a lakosság és az ügyfelek tájékoztatására, erre jó példa a Hulladék112 alkalmazás. A GYHG-nál zajló munka elismerésére bizonyíték, hogy a győri vállalat a vezetője annak a konzorciumnak, amely a hulladékgazdálkodás országos átszervezése során megnyerte az egész nyugat-dunántúli régió szakmai összefogását.

A Városrendészetnél megkeresésünkre arról tájékoztattak, hogy a köztisztaságért felelős városrendészek, ezen belül a „szemétkommandó” a nap 24 órájában tart ellenőrzést. A járőrök feladata pedig többek mellett az, hogy ügyeljenek a város tisztaságára is. Tettenérés esetén például összeszedetik a szemetet és azt a gyűjtőedénybe rakatják. Amennyiben illegálisan lerakott hulladékot, vagy a szelektív sziget mellé lerakott szemetet találnak, azt jelzik a GYHG-nak. Ez esetben ha tettenérés történik, ellenőrzés alá vonják az illetőt és feljelentés is készül. Minden városrendész felel a köztisztaságért, de a „szemétkommandó” lényege az, hogy az illegális szemetelők számára mindaddig „láthatatlanok”, amíg meg nem kezdik az intézkedést.

Győriek mondták:

B. Beáta: A legszebb és legélhetőbb város. Jó benne élni, tiszta és biztonságos. Büszke vagyok, hogy a részese lehetek.

M. Richárd: Győr egy irigylésre méltó hely. Tiszta, rendezett, aki pedig nem így gondolja, az menjen el Pestre vagy Pécsre, majd megtudja…

K.-né Magdolna: örömmel sétálok a kisunokámmal a belvárosban, a vízparton, de sajnos gyakran látom, hogy a cigicsikket a lábukkal nyomják el és ott hagyják a járdán az emberek. Én arra tanítom az unokámat, hogy a saját szemetünket, a papírzsepit vagy a csokipapírt, üdítősdobozt a kukába dobja. Otthon pedig szelektíven, külön zacskókba gyűjtjük a hulladékot, és már ő is tudja, mit hova kell tennie.

F. Zsanett: Vidékről járok be a belvárosba dolgozni és reggelente jó látni, hogy seprik az utcákat – van, hogy egy kis géppel – és ürítik a gyűjtőket, összeszedik a mellé dobott szemetet. Nem is beszélve arról, hogy tiszták, szépek a virágágyások is, már most kora tavasszal is lehet bennük gyönyörködni.

Kapcsolódó témák: #GYHG | #Győr | #szemétszállítás |