Győr a hálón: 750 – Rajta lógunk: megtartották a díjátadót

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.06.10. 18:31

Több mint 30 győri osztály több mint 1000diákja vett részt a „Győr a hálón: 750 - Rajta lógunk” vetélkedő 9 feladatkörének valamelyikén. Csütörtök késő délután a díjakat osztották ki és gratuláltak minden győztesnek és persze minden résztvevőnek!

Győr Város Önkormányzata, a Mobility-Győr szakmai csapata és a Városi Diák Fórum közreműködésével életre hívott kétfordulós projekt a város általános és középiskolásait szólította meg abból a célból, hogy közösen emlékezzenek meg Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulójáról.

Mellette a szervezők célként tűzték ki azt is, hogy a távolléti oktatás során elszigetelt osztályközösségeket közös munkálkodásra hívják, segítve ezzel az osztályközösségek összetartását, valamint Győr város diákjainak egy nagy közösséggé történő összekovácsolását.

A program kidolgozásával az volt a cél, hogy ne egy újabb vetélkedő legyen, hanem közösen alkossanak a fiatalok s együtt teremtsenek értéket, amelyre kitűnő apropót szolgáltat a 750-es év. Ez a játék egyben egy pedagógiai módszer, a projektmódszer alkalmazása is volt, amelynek segítségével a gyerekek nem elsősorban a lexikális, hanem a gyakorlati tudásukat, kreativitásukat, kooperációs készségüket tudják fejleszteni.

A tavaszi fordulót – ami magában is egy nagy városi projekt – a Digitális Témahéthez kapcsolódóan indították el. Ehhez kilenc kihívás tartozott, amelyeknek mindegyike Győr történetéhez vagy mindennapjaihoz, a diákok életéhez kapcsolódott. A 9 kihívás közül minimum hármat kellett teljesíteni, de többet is lehetett. Mindegyik kreatív alkotó feladat volt különböző tudományterületekről és feltételezte a digitális eszközök használatát.

1.Győr digitális diák-szakácskönyvének elkészítése az osztályok által készített recept videókból;

2. Győr kedvenc dalának, táncának megalkotása;

3. Interjúkészítés régóta Győrben élő emberekkel;

4. Győrhöz kötődő művészeti alkotás elkészítése;

5. A diákok otthonától 750 lépésen belül levő turisztikai látványosságok fényképezése;

6. Győr digitális képeslapjának elkészítése;

7. Győr város robotjának elkészítés;

8. Sportolás/mozgás közben az osztályok közösen tegyenek meg 750 kilométert és ezt rögzítsék,

9. Idővonalon helyezzék el iskolájuk alapítását Győr jelentős történelmi eseményeivel együtt.

A kihívások teljesítéséhez 1 hónap állt a rendelkezésre március 22. és április 23. között.

Az érdeklődés minden várakozást felülmúlt, hiszen első ízben hirdették meg a rendhagyó játékot, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a járványhelyzet miatt az iskolások nem is voltak együtt, hanem egymástól elszigetelve, otthonról tanultak.

„Felhívásunkra a rövid határidő ellenére is mintegy 30 győri osztály, jelentkezett, közel 1000 diák mozdult meg, akik szép számmal küldték el kreatív munkáikat. A kiírás szerint a kilenc felkínált kihívásból minimum hármat kellett teljesítenie a jelentkező közösségeknek. Ennek ellenére voltak olyan osztályok, akik 6 kihívást is teljesítettek.” – mondták a szervezők.

Május hónapban a munkák kiértékelése zajlott. Egy szakmai zsűri előválogatása után június 2-án a város elöljáróiból és neves művészeiből álló zsűri (Prof. Dr.Dézsi Csaba András polgármester, Gyurmánczi Diána Harangozó díjas táncművész, Kszel Attila rendező-színész, Dr. Pergel Elza alpolgármester, Szeles Szabolcs alpolgármester) választották a ki a legjobb munkákat. Erről természetesen a Győr+ Média is beszámolt a különböző felületein.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 10-én került sor, ahol minden résztvevő jutalmat kapott.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte a fiatalokat aki elmondta: a koronavírus mindegyikünk életét megváltoztatta, maszk mögé kerültek az arcok, bezárt szobákba szorultak a családok és a kisközösségek. A város első embere kiemelte: nagy öröm, volt látni, ahogy a pandémia ellenére az osztályok kreativitása megmaradt és így a fiatalok is hozzájárulhatnak Győr királyi várossá válásának 750. évfordulójához. 

Fotó: Marcali Gábor

Szeles Szabolcs alpolgármester a díjátadón arról beszélt, csodálatos volt látni a beérkezett kategóriák pályaműveit és ez újra reményt adhatott a nehéz időszakok átvészeléséhez. A tinédzserek kreativitása pedig az alpolgármestert is megihlette, így a díjak sem szokványosak voltak. A kategóriák legjobbjai nem tárgyakat, hanem egy Győrrel kapcsolatos élményt zsebelhettek be.

Fotó: Marcali Gábor

A legjobb alkotásokat benyújtó osztályoknak tehát a szervezők igyekeztek nem csak tárgyi ajándékot, hanem élményt is adni, úgy mint a Győri Balett, a Győri Nemzeti Színház, a Győri Filharmonikus Zenekar előadásainak megtekintése, illetve a kulisszák mögötti betekintésére is lehetőség nyílik majd. Továbbá a Városháza és a Győr+ Média is várja a játékosokat, a Mobility pedig egész napos élményprogramokkal várja az érdeklődő versenyzőket. A Szent László Látogatóközpont is örömmel vállalkozott, hogy vendégül látja a diákokat, ahogy a Xantus János Vadasparkban is elölthetnek majd izgalmas órákat.

Nagyobb méretért kattints a fotóra!

Fontos kiemelni, hogy minden beküldött tanulói munkát közzétettek, ezekért érdemes felkeresni a facebook.com/rajtalogunk közösségi oldalt. Egyébként már tervezik az őszi fordulót is, ahol a tanulók személyes jelenlétében reménykednek amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.

Galéria: Marcali Gábor

A díjátadón a Győr+ TV stábja is jelen volt.

Szerkesztő: Németh Boglárka