Ezernél is több fiatal „lógott a hálón”

Ficsór Dávid
2021.06.02. 13:25

Szerdán délelőtt zsűrizték a Városházán a „Győr a hálón: 750 – Rajta lógunk” projekt legjobb pályaműveit.

Az önkormányzat, a Mobility-Győr szakmai csapata és a Városi Diák Fórum közreműködésével hívta életre a kétfordulós vetélkedőt, mellyel 33 általános és középiskolai osztályt, több mint 1000 győri diákot szólítottak meg. A projekt célja többek között az volt, hogy közösen emlékezzenek meg Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulójáról.

Szerdán a beérkezett pályaművek végső zsűrizését tartották a Városházán, melyen részt vett Győr polgármestere, valamint Szeles Szabolcs és dr. Pergel Elza alpolgármesterek is. Dr. Dézsi Csaba András a Győr Plusznak azt mondta fontosnak tartja városvezetőként a fiatalokkal való együttműködést.

„A fiatalok már egy kicsit másként látják a világot, mint mi és a jövőképük is más, mint nekünk, a középgenerációnak. Épp ezért ezt rájuk kell bízni és együtt kell működni velük. Mindig azt szoktam mondani, hogy, ha a tapasztalat és a fantázia, valamint a fiatalos lendület együtt van, akkor lehet igazán eredményeket elérni. Ez a projekt pedig azt bizonyította, hogy igenis a fiatalokat meg lehet szólítani, aktivizálni lehet őket és kiválón együtt lehet velük működni!”

Kilenc kihívást dolgoztak ki a szervezők, a melyek mindegyike Győr történetéhez, mindennapjaihoz, vagy a diákok életéhez kapcsolódott: készítsék el Győr kedvenc dalát, táncát; készítsenek interjúkat régóta Győrben élő emberekkel, vagy épp tegyenek meg az osztályok közösen 750 kilométert és rögzítsék azt. De a feladatok között szerepelt Győr digitális diákszakácskönyvének megalkotása, egy Győrhöz kötődő művészi alkotás létrehozása, a város robotjának legyártása, Győr képeslapjának elkészítése.

Az is választható feladat volt, hogy az idővonalon helyezzék el iskolájuk alapítását Győr jelentős történelmi eseményeivel együtt. A kilenc kreatív kihívásból minimum hármat kellett teljesíteniük a pályázóknak.

A program kidolgozásával az volt a cél, hogy ne egy újabb vetélkedőt hozzunk létre, hanem közös tevékenységre sarkalljuk a fiatalokat, közösen teremtsenek értéket, amelyre kitűnő apropót szolgáltat a 750-es év. Ez a játék egyben egy pedagógiai módszer, a projektmódszer alkalmazása is, amelynek segítségével a gyerekek nem elsősorban a lexikális, hanem a gyakorlati tudásukat, kreativitásukat, kooperációs készségüket tudják fejleszteni” –mondta Feketéné Kovács Zsuzsa, a „Győr a hálón: 750 – Rajta lógunk” ötletgazdája.

A Városi Diákfórum képviselői is segítettek a zsűrizésben. A VDF elnöke örül, hogy egyre több fiatal kap kedvet Győrben a különböző kezdeményezésekhez. Úgy érzem, hogy a VDF ebben a járvánnyal terhelt évben is megmutatta, milyen jó kapcsolatlétesítő erő lehet a fiatalok és az önkormányzat között a programjaink segítségével” – hangsúlyozta Boncsarovszky Péter.

Két művész is dolgozott a zsűrizés során, hiszen a kihívások közül jó pár érintette a különböző művészeti ágakat. Ezekhez pedig szakértői szemekre, valamint fülekre is szükség volt. „Szívmelengető volt látni azokat a produkciókat, amiket többen hoztak létre úgy, hogy a járvány miatt el voltak zárva egymástól” –mondta Gyurmánczi Diána, Harangozó-díjas táncművész.

Én nagyon büszke vagyok a győri fiatalokra! Hajrá!” –üzente a Győr Plusz Televízió kameráin keresztül Kszel Attila, Szent István-díjas rendező, író.

A pályázat előválogatója májusban zajlott, szerdán pedig a legjobbakat állította sorrendbe a zsűri. Az eredményhirdetés június 10-én lesz. Minden résztvevő jutalmat kap. A legjobb alkotásokat benyújtó osztályoknak próbálnak valamilyen élményt is adni. A Rajta lógunk Facebook oldalán bárki megnézheti a beérkezett pályaműveket.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győr750 | #Városi Diákfórum |