Hirdetés

Gyógyszerszedés – felelősen

Fotó: Freepik
Dr. Radics Judit főorvos
2022.06.26. 19:17

Mint a nevében is benn van: gyógyító szer. Az elmúlt évtizedekben – kiemelten az 1950-es évektől – a gyógyszerfejlesztés, gyógyszerkutatás nagy lendületet vett, így elmondható, hogy mára a betegségek igen jelentős  része jól  gyógyíthatóvá vált. 

Hirdetés

Átmeneti vagy folyamatos gyógyszerszedés

A betegségek nagy általánosságban két csoportra oszthatóak. Egy részük csupán átmeneti, akut megbetegedés,  mint például egy tüszős mandula-  vagy  arcüreg- gyulladás, melyek rövid ideig tartó terápiát igényelnek. Másik részük pedig gyakran az úgynevezett civilizációs betegségek közül kerül ki: ide tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsír- vagy húgysavszint. Ez utóbbi kórképek esetében pedig gyakran évtizedeken keresztül, sőt akár élethossziglani  folyamatos gyógykezelésre, gyógyszerszedésre van szükség.

Hirdetés

A pszichiátriai betegségek gyógykezelése

A pszichés problémák – mint például a szorongásos zavarok, pánikbetegség, vagy a kedélybetegségek – mindenképpen legalább több hónapos folyamatos gyógykezelést igényelnek. Ez azt jelenti, hogy  a terápia minimum 6-9 hónapig  tart. Abban az esetben, ha a hangulatzavar kiújulásra hajlamos, 2-5 éves folyamatos gyógykezelésre is szükség lehet, de egyes pszichiátriai problémák (mint például a bipoláris hangulatzavar, a pszichotikus betegségek vagy a szerfüggőségek, alkoholprobléma) egész életen át terápiára szorulhatnak.

A  betegtájékoztatókat feltétlenül el kell olvasni

Bár a gyógyszerfelírást mindig körültekintő kivizsgálás és adatfelvétel (úgynevezett anamnézisfelvétel) előzi meg, és a betegek tájékoztatást is kapnak a várható hatásokról, mellékhatások előfordulásának lehetőségéről, feltétlenül indokolt a gyógyszerekhez csatolt betegtájékoztató áttekintése. Ennek több oka is van, de kiemelendő az esetlegesen jelentkező nem kívánatos mellékhatások beazonosítása. Hangsúlyozni kell, hogy mellékhatások előfordulása csupán esetleges lehet, egyáltalán nem törvényszerű, ugyanakkor fontos odafigyelni rájuk. Szintén tekintetbe kell venni az esetleges gyógyszerkölcsönhatások lehetőségét, mivel bizonyos gyógyszerek együttes szedése a mellékhatások fellépésének lehetőségét megnövelheti.

Az orvosi vizit fontossága

Különösen a krónikus betegégben  szenvedő betegek számára nagy fontossággal bír a rendszeres orvosi vizit. Ez nem egyenlő a gyógyszerfelíratással.  A viziten a betegség követésére nyílik mód, meg lehet beszélni a tartós gyógyszerszedéshez társuló rendszeres ellenőrző vizsgálatokat – például időszakos /speciális/ vérvétel,  vizelet  vagy szemészeti vizsgálat szükségességét.

Fontos az életmód változtatás

Tulajdonképpen a legegyszerűbb betegségnél is beazonosítható lehet egy betegségmegjelenést elősegítő tényező. Ilyen például, ha hidegben az ember nem öltözik fel kellő mértékben, átfázik – a lehűlt nyálkahártyák kedveznek a kórokozók „harca lendülésének”. Tehát már az is életmódbeli változtatást jelent, hogy az időjárásnak megfelelően öltözködjünk. A krónikus betegségekre ez még inkább igaz: a magas vérnyomás, cukorbetegség szinte kötelezően vonná maga után, hogy többet mozogjunk, a testmozgás nagyobb hangsúlyt kapjon, és étrendünkön is változtassunk. Bár valamennyi szakorvosi protokoll (a betegségek gyógykezelésének orvosi előírása) ezzel kezdődik, ezeket a változtatásokat nagyon nehéz megtenni, betartani a napi munka, a család mellett. Ugyanakkor mindenképpen érdemes rá törekedni, hosszú távon megéri.

 JÓ TUDNI

Mit kell tudni a gyógynövénykivonatokról?

A gyógynövénykivonatokról fontos tudni, hogy nem csupán hatékony készítmények, de sok esetben pontos összetételük ismeretlen lehet. Egy gyógynövénykészítmény hatékonynak mondott  összetevőjén túl akár több száz egyéb vegyületet, alkaloidát tartalmazhat. Az orbáncfű és a grapefruit például olyan módon befolyásolhatja az egyéb gyógyszerek anyagcseréjét, hogy azok hatékonysága megváltozhat, ez pedig betegségek, elváltozások megjelenéséhez vezethet. A melatoninkészítmények betegtájékoztatóját elolvasva az is megtudható, hogy egyes melatonintabletták csupán 3-7 napig szedhetőek. folyamatosan.

Kapcsolódó témák: #egészség | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat