GYHG: az elmúlt időszakban kevesebb lett a zugszemét

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2024.06.04. 12:45

Győrt Magyarország legélhetőbb városának választották 2023-ban, az elismerés odaítélésekor szempont volt a köztisztaság is. Hazánkban Győrben működik a legkomplexebb köztisztasági rendszer, amelynek egyik pillére az illegálisan lerakott zugszemét hatékony elszállítása.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester azt is szeretné elérni, hogy Győr legyen Magyarország legtisztább városa. Ehhez nagyban hozzájárul a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenysége, többek között azzal, hogy odafigyelnek a zugszemét eltávolítására. A kívánt cél elérése érdekében a zugszemétgyűjtést 2022-ben újraszervezte Nagy Csaba, a cég ügyvezetője, azóta naponta három autóval, a hét minden napján, napi tíz órában végzik a munkát a GYHG munkatársai.

Az elmúlt két és fél évben összesen 3302 tonna zugszemetet gyűjtöttek össze és szállítottak el. A 30.414 köbméternyi illegálisan lerakott hulladék elvitele és szakszerű elbánása is hozzájárul ahhoz, hogy városunk tiszta legyen és az is maradjon. „A győrieknek fontos a köztisztaság, a városunkban élők igényesek a környezetükre. Erre utal az is, hogy miután 2022-ben és 2023-ban sikerült bepótolni a zugszemétgyűjtésben az elmaradásokat, a 2024-es év első négy hónapjában az azonos időszakokat figyelembe véve 100 tonnával kevesebb zugszemetet kellett összegyűjteni. Ez azt jelenti, hogy amikor sikerült megteremteni az általános tisztaságot, akkor azt az emberek igyekeznek megbecsülni, a tiszta zöldterületeken kevésbé jelennek meg újra a bútorok és más tönkrement vagy elunt használati tárgyak” – tájékoztatott Nagy Csaba.

Az is kiderült, hogy ezzel párhuzamosan egyre többen veszik igénybe a hét győri állandó hulladékudvart. Az igényekhez igazodva a cég a létesítmények nyitvatartását heti 40 óráról 48 órára bővítette és minden hulladékudvarban térmesterek segédkeznek a rakodásban és a mérlegelésben.

A kihelyezett hulladékudvarokra is nagy igény mutatkozik, ezzel is közelebb viszik az ingyenes hulladékelhelyezést a lakossághoz. Az eddigi tíz helyszínen megszervezett gyűjtésen közel 1500-an 117 tonna hulladékot adtak le.

„Már ezt a nagy mennyiséget sem kellett a zugszemétgyűjtő járatoknak összegyűjteniük. A megmaradó kapacitást a GYHG nem vonta ki a közterületről, hanem megduplázta és elkezdte a győri szelektív szigetek finomtakarítását, a kukákat lemossák, a szelektív szigetek területét felseprik, a gazt kigyomlálják a munkatársak” – hangsúlyozta a cég ügyvezetője.

Az elmúlt években a köztisztaság fenntartása érdekében a GYHG hatékonyabban és intenzívebben szervez meg olyan munkafolyamatokat, amelyekre korábban nem fordítottak nagy figyelmet. Többek között ennek köszönhetően lett tisztább és élhetőbb a város.

„A Magyarországon példaértékű, elemeiben (az utcai hulladékgyűjtők és a csikktartók ürítése, a kézi szemétszedés, az utak gépi seprése, a terek takarítása, a sarazás, a vízelvezető árkok takarítása, a szelektív szigetek edényeinek ürítése, a hulladékudvarok üzemeltetése, a kihelyezett hulladékudvarok megszervezése, és a zugszemét gyűjtése) egymásra épülő köztisztasági rendszer minden funkciójú közterület tisztaságára jelent megoldást” – mutatott rá Nagy Csaba.

Ahhoz, hogy továbbra is Győr legyen Magyarország legélhetőbb városa, és a legtisztább címet is elnyerje, az önkormányzat, a GYHG és a Győr-Szol munkáján túl arra van szükség, hogy mi, győriek ne szemeteljünk, szelektíven gyűjtsük a szemetet, az arra kijelölt tárolóba helyezzük el azokat, a feleslegessé vált lomjainkat pedig a hulladékudvarban adjuk le és semmi esetre sem az erdőszélre, az út mellé dobjuk ki a holmikat!

Kapcsolódó témák: #GYHG | #Győr | #hulladékszállítás | #zugszemét |