Gyárbővítést és új munkahelyeket jelentett be Győrben Szijjártó Péter

Mireider Máté O. Jakócs Péter
2023.10.02. 17:50

A győri MELECS 2021. július 13-án kezdte meg kapacitásbővítő beruházását. Ennek összköltsége 4,315 milliárd forint, amelyből a most átadott gyártócsarnok és raktárterület-bővítés, valamint gépbeszerzés valósult meg. A projekthez 863 millió forint támogatást nyert el a vállalat egyedi kormánydöntés (EKD) keretében.

A beruházás során 120 új munkahelyet hoz létre a vállalat, és a projekt ideje alatt vállalja a munkavállalói bérek növelését is. Az új csarnok avatóünnepségén Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter üdvözölte a beruházást.

Az újonnan felépített csarnokban tartott ünnepségen Szijjártó Péter elmondta: a világgazdaság jelenleg mindenki számára nagy izgalmakat rejt, korábban sosem fordult elő az, hogy a világgazdaság 3-4 év alatt kétszer is teljesen felborult volna – mondta ezt a Covid-járványra, majd az orosz-ukrán háború kitörésére utalva. Azok a cégek, akik ilyen válságos időkben nem a leépítés, hanem a bővülés mellett döntenek, számíthatnak a kormány támogatására – foglalta össze a külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a magyar gazdasági adatok biztatóak, a hazánkba érkező beruházások a tavalyi, rekordévnek számító időszak után idén a duplájára nőttek. A magyar gazdaságból az autóipar tavalyi, 12 ezer milliárd forintos volumene után idén újabb 22 százalékos növekedésnek néz elébe. ,,Ezzel a beruházással a MELECS az autóipari igények kiszolgálására is képes lesz. Ezt a fejlesztést a MELECS vihette volna még jó néhány országba, mégis mellettünk döntöttek” – mondta Szijjártó Péter.

Bernhard Pulferer, a cég tulajdonos-vezérigazgatója kiemelte: Győrben jó tapasztalata van a cégcsoportjuknak, ezért döntöttek az mellett, hogy a városban ruháznak be az eddigi fejlesztések mellé. A cégvezető rámutatott: mind a helyi, mind az állami kormányzat nagy segítségükre volt a döntésben.

Tóvizi Szilveszter ügyvezető igazgató hangsúlyozta: ebben a komoly piaci versenyben embert próbáló feladat helytállni, de nagy lehetőségeket is rejt ez az időszak. Az elektronikai ipar folyamatos fejlesztést kíván, és ehhez most jelentősen hozzájárul a kormány támogatása, amit a cégnek nyújt – foglalta össze a cégvezető.

Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője elmondta: nagy megtiszteltetés és öröm, amikor ilyen beruházásokat adhatnak át. A képviselő azt is hozzátette: a MELECS fontos szereplője a győri ipari parknak, és a mostani nagyjából 550 munkavállalója mellé 120 új embernek adhatnak munkahelyet.

A vállalat több mint 25 éve nyújt partnerei számára megbízható fejlesztési és gyártási szolgáltatásokat, és ez idő alatt különböző termelő szektorok sikeres beszállítójává vált. A MELECS elektronikai vezérlőrendszerek gyártásával foglalkozik, amelyeket a háztartási elektronikában, a személygépjárművekben és különféle ipari megoldásokban használnak fel. A termékpalettáján az autóipar, a háztartási elektronika, valamint az ipari felhasználók számára készült szenzoros alkalmazások, vezérlő modulok és autóipari világítások szerepelnek. A MELECS által készített termékeket mosó- és mosogatógépekbe, felvonórendszerekbe kerülnek, valamint komplex autóipari megoldásokban használják fel. A vállalat vevői között elektronikai termékek gyártói (pl. Bosch-Siemens) szerepelnek, de megtalálhatók az autóipar kiemelkedő szereplői is (Audi, BMW, Volvo, Volkswagen, Mercedes, Jaguar, Range Rover).

A beruházás célja a termelő terület és ezáltal a gyártókapacitás bővítése, amivel a jelenlegi és a jövőbeni potenciális vevők igényeit tudják majd kielégíteni. A 4200 négyzetméteres termelőterület további 1800 négyzetméterrel bővült a projektnek köszönhetően. A projekt másik fő pillére a technológiai fejlesztés, ami új berendezések és gyártósorok vásárlását és beépítését jelenti. A termeléshez köthető fejlesztések mellett a szociális helyiségek, valamint a közösségi terek is bővültek és megújultak. Továbbá a raktár korábbi területe és kapacitása is közel 30 százalékkal megnövekedett. Az infrastrukturális beruházás magába foglalja a termőterületeken túl a tesztlabor bővítését is, illetve az energiahatékony és környezetbarát klimatizálási rendszer kialakítását.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka