Hirdetés
Lloyd Mozi – egy kis nosztalgia

Good by Lenin és a Hídember

Fotó: Archív
Győr+
2020.06.06. 08:33

1994. június 2-án nyílt meg a Széchenyi téren a város második mozi terme, a Lloyd Mozi. A nosztalgikus élményekről a Győr+ Rádió reggeli műsorában beszélgetett Orosz Sándor és Nagy Roland műsorvezető Engyel Antallal, az egykori mozi vezetőjével.

Hirdetés

Mi történt 1994. június 2-án és mik voltak az előzmények?

Este hatkor nyitott meg a Lloyd, az Apám a hős című filmet vetítettük Gérard Depardieu főszereplésével. Ezt a filmet kaptuk az Intercomtól. Az előzménye pedig az volt, hogy 1993. decemberben 5-én, műszaki problémák miatt bezárt a Bisinger sétányon a Vörös Csillag Mozi. Az opció az volt, hogy vagy felújítjuk, vagy keresünk új helyet. Az akkori Rába mozi igazgatónőjével megállapodtunk, hogy a Lloyd nagytermében, a bála butik helyett, megnyitjuk az új mozi termet. Május 26-án a Jurassic Park című film vetítésével el is indult a próbaüzem.

Hirdetés

A Jurassic park arról is nevezetes, hogy ez volt első 5.1-es hanggal készült film. Volt ilyen technikai a moziban?

Örültünk, hogy sztereóban meg tudtuk oldani a vetítést, 2000-ben indult el az 5.1-es rendszer.

A magyar filmeket premier előtt, az Oscar-díj gyanús mozikat is nagyon hamar bemutatták a Lloydban.

Jó barátságot ápoltunk a Rába Mozival, így meg tudtunk egyezni. A város mozirajongóinak igényét közösen próbáltuk kielégíteni úgy, hogy ha például a Rába mozi akciófilmet mutatott be, akkor én egy romantikus, vagy kosztümös filmet tűztem műsorra. Érdemes azt is tudni, hogy a Rábába 811, a Lloydba 306 néző fért be. Azokat a magyar filmeket, amiket jónak tartottunk, a premier előtt mi vetítettük az országban először. Ilyen volt a Hídember, amit Magyarországon én vetítettem először 2002. március 13-án, itt volt Bereményi Géza és Eperjes Károly is.

2004. november 7-én is volt egy emlékezetes vetítés, a Good bye, Lenin.

Az NDK bukása és a német újraegyesítés idején játszódó film levetítése sokak számára marandó élmény lehetett. Az épület bejáratánál NDK zászlót tettünk ki, 7 forint volt a belépő, mindenki kapott az akkori Lloyd Likőrgyártól egy „rakétát” és elénekeltük felállva az Internacionálét. Megjelentek a rendőrök is és mi féltünk, hogy a törékeny demokráciában ebből baj lehet. Fricska volt a dolog, de jól sikerült.

Komoly közösségi élet is folyt a Lloyd mozi környékén.

A város fiatalságát minden irányból ki tudtuk szolgálni és nem csak a filmekkel, hanem a szellemiséggel is. Összefogtunk a Rába Mozi egykori vezetőjével, Erdélyi Vilmossal, majd Hartyándi Jenővel, a város mozit, filmeket szerető stábjával és a pláza mozik mellett tíz éven át így tudtunk megfelelni a közönségnek.

Online szerkesztő: Földvári Gabriella

Rádiós szerkesztők: Nagy Roland és Orosz Sándor

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ Rádió | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat