EESZI

Gondoskodjunk közösen!

Fotó: Marcali Gábor
Kárpát Zsolt
2022.02.24. 14:47

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény és a Szlovákiában lévő somorjai Ambrózia Idősek Otthona közös programot indított, hogy jobbá tegyék az idős emberek ellátását a határ mindkét oldalán. A 4 hónapos projektnek köszönhetően a két ország szakemberei egyrészt megismerhetik az ellátásbeli különbségeket, másrészt új megoldási modelleket dolgoznak ki. A rendezvényen elhangzott, most elkezdődött program előkészítése, egy hosszú távú együttműködésnek.

A határon túli összefogással megvalósuló projekt célja, erőforrásaink jobb kiaknázása a szép korúak életkörülményeinek javítása érdekében, emelte ki Dr. Pergel Elza győri alpolgármester a projektindító eseményen.

Gondoskodni idős embertársainkról az egyik legfontosabb feladat, amellyel át tudjuk adni örömmel és el nem múló hálával, azt a szeretetet, amit ők adtak szeretteiknek. Célunk bevonni a programba a családtagok mellett, a professzionális segítőket, döntéshozókat és véleményformálókat, mert így tudunk látható és érezhető eredményeket elérni.”

Elhangzott, a kiváló szakembereknek köszönhetően, magas színvonalú anyagok készülnek majd a ebben a témában. A 21. században az egyik legnagyobb kihívás, az idősekről való gondoskodás, mondta a rendezvényen Simon Róbert Balázs a térség országgyűlési képviselője.

„ A kormányzati politikának a legfontosabb eleme az, hogy a lehetőség szerint, amíg megvalósítható, az idősek maradjanak a saját otthonaikban. De természetesen ez nem mindig lehetséges, éppen ezért fontosak azok az intézmények, amelyek az idősekről gondoskodnak.” A határon átnyúló programok pedig nagyon jól működnek, amelyre több példát is láthattunk az elmúlt időszakban tette hozzá a politikus.

„A program három célcsoportot ér el, az idős embereket, a professzionális és az amatőr segítőket. De mindenekelőtt a szakemberek létrehoznak egy olyan tudásbázist, ami a határ mindkét oldalán megállja a helyét.” – mondta el a Győr Plusznak Kányai Róbert az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója.

A Gondoskodjunk közösen című pályázatot az Európai Unió 46 ezer Euróval támogatja, mivel a projekt része az Interreg Szlovákia—Magyarország Együttműködési programnak.

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #Győr |