Gondos tervezés, gondtalan nyaralás

Győr+ Fotó: Pénzügyi Navigátor
2024.06.28. 09:02
Hirdetés

Kellemetlen helyzetekkel, pénzügyi nehézségekkel a nyári vakáció során is találkozhatunk. Megfelelő tervezéssel azonban sokat tehetünk ezek elkerülése érdekében.

Az alábbiakban néhány fontos pénzügyi tippet osztunk meg, hogy a nyaralás valóban gondtalanul teljen:

Hogyan fizessük nyaralás alatt – 5+1 tipp külföldi bankkártyahasználathoz

A legtöbb esetben hazai kibocsátású bankkártyánkat is használhatjuk egy külföldi nyaralás során, azonban érdemes felkészülni a külföldi kártyahasználatra, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket!

1. Kártyás vásárlás előtt mindig ellenőrizzük, hogy a kártyán található védjegy/logó ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban!

2. Vegyük figyelembe, hogy amennyiben a kártyánk forintszámlához rendelt, akkor bankunk a saját aktuális deviza eladási árfolyamán váltja az adott pénznemre a forintunkat!

3. Tájékozódjunk az ATM-es készpénzfelvétel költségeiről!

4. Ellenőrizzük a bankszámlákon beállított költési limiteket!

5. Vegyük figyelembe, hogy autóbérlés vagy szállodafoglalás esetén zárolhatnak bizonyos összeget a bankszámlánkon, és ez csökkenti a szabadon költhető egyenlegünket!

+1. Gyanús külföldi kártyaforgalom esetén a pénzügyi szolgáltató is zárolhatja a számlát, ezért érdemes lehet bankunk felé előre jelezni, hogy külföldön tervezzük használni azt, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer letiltson.

Kössön utasbiztosítást

Mit érdemes átgondolni, mielőtt utasbiztosítást kötünk:

Milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal?

Baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el?

A célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek?

Milyen életkorúak és egészségi állapotúak vagyunk?

Milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk?

Mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés (városlátogatás, vadvízi evezés)?

Nyaralás fenntarthatóan, és költséghatékonyan

Egy utazás komoly összegeket emészthet fel, különösen, ha nem tervezünk megfelelően. Kevesebb holmival kevesebb a gond minden szempontból. Válasszuk a megbízható, helyi közösség által nyújtott kis, környezetbarát szállásokat. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő szállást, takarékoskodjunk ott is úgy, mintha otthon lennénk. Az utazásaink során legyünk nyitottak a helyi ételekre, fogyasszuk a helyben készült fogásokat. A programok során mindig tartsuk be azokat a szabályokat, amelyek a természetet, a helyi fajokat és a helyi kultúrát védik. Soha ne hagyjunk a területen hulladékot. Örökérvényű szabály, hogy ami az adott területen él, vízben, tengerparton vagy erdőben található, azt hagyjuk is ott! Ne szedjük le, ne vigyük haza!

Biztonságban az interneten nyaralás alatt is

Az üdülés alatt lehetőleg kerülje a nyilvános WiFi-hálózatokat, inkább a mobilszolgáltatója által biztosított mobilinternetet használja – éttermekben, szállodában is. Ha mégis WiFi-re csatlakozna, ne jelentkezzen be online fiókjaiba! A legbiztonságosabb, ha minden szükségtelen funkciót kikapcsol a készülékén, azaz lekapcsolja a WiFi- és Bluetooth-kapcsolatokat, valamint minden olyan szolgáltatást, alkalmazást leállít, amit nem használ a nyaralás alatt.

Készülékeihez ne csatlakoztasson bizonytalan eredetű töltőt, adathordozót vagy más eszközt, például ismeretlen trafikban elérhető, fotók nyomtatására használt terminált. Ha ráérnek azok a fényképek, később itthon biztonságosan kinyomtathatja őket! Ha aggódik, hogy egy hosszabb kirándulás vagy utazás közben lemerül a telefonja, vigyen magával powerbankot, vésztöltőt!

A témáról bővebben olvashat az alábbi oldalon: https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/gondos-tervezes-gondtalan-nyaralas

Tegye próbára pénzügyi tudását: https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/kvizek/nyaralas

Pénzügyi témájú kérdéseik esetén díjmentes segítséget kérhetnek a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől! http://penzugyifogyaszto.hu/

Elérhetőségek: 
Cím: Győr, Szent István u. 10/a., II. emelet 208-as iroda (az ITC székház), 
Telefon: 06-30-923-4942 (ügyfélfogadási időben), E-mail: [email protected]
Web: www.penzugyifogyaszto.hufacebook.com/penzugyifogyaszto

Ügyfélfogadás: 
HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 8:00-14:00  //  CSÜTÖRTÖK: 11:00-17:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

(X)