Győr is kékbe öltözött

Gondoljunk a gyermekek jogaira!

Földvári Gabriella Fotó: Vig Norbert
2023.11.20. 19:02

November 20-án , a gyermekek jogainak világnapján kékbe öltözött a városháza és a Jedlik-híd. 1989. november 20-án fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, így minden évben e napon tartjuk a gyermekek jogainak világnapját. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára, így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat.

Ha ránézünk a kéken kivilágított épületekre, gondoljunk arra, hogy a világon évente egymilliárd gyereket sújt szexuális, fizikai vagy érzelmi erőszak, és közülük 40 ezren válnak gyilkosság áldozatává – az UNICEF adatai szerint. A legtöbb gyermekbántalmazás rejtve marad, és akár rendszeresen ismétlődhet.

Valamint idén egy másik lesújtó adat is társul a világnaphoz: amióta október 7-én kezdetét vette a fegyveres konfliktus a Hamász és Izrael között, több mint 5500 gyermek vesztette életét a Gázai övezetben. Gáza 2,3 millió fős lakosságának mintegy fele gyermek, a palesztin tisztviselők legfrissebb adatai szerint pedig több mint 5500 gyermek életét követelte hétfőig a fegyveres konfliktus. Ez azt jelenti, hogy 10 percenként meghal egy palesztin gyermek.

A Gyermekjogi Egyezmény elsősorban az államokra nézve fogalmaz meg rendelkezéseket, de mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy támogassuk és védjük a gyermekek jogait. Ez a felelősségtudat ösztönözte a győri önkormányzatot is, hogy városunk is kapcsolódjon az UNICEF kezdeményezéséhez.

Mivel az UNICEF színe a kék, így a gyermekjogokra emlékeztetve kékbe öltöznek az ikonikus épületek , az elmúlt években többek között a sydney-i Operaházat, az isztambuli Boszporusz-hidat, az Empire State Buildinget,  hazánkban pedig a Lánchidat, a Műcsarnokot,  a Magyar Tudományos Akadémiát világították már meg kék színben.

Győrben ma sötétedés után kék színnel világították meg a városházát, valamint kékbe öltözött a Jedlik-híd.

Korábban írtuk:

Kapcsolódó témák: #gyermekvédelem | #UNICEF |