Generációk és tehetségek fesztiválja lesz az idei Fröccsnapok

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2024.07.03. 13:09

Azzal, hogy tavaly a Színpadra fel! tehetségkutató is bekerült a nagy hagyományokkal bíró Fröccsnapok sorozatába, generációkon átívelő fesztivállá nőtte ki magát a színvonalas rendezvény. Idén is a jótékonykodás és a művészet kapja a főszerepet július 19-e és 21-e között a belváros szívében, ahol 16 faháznál lesz lehetőségük a fesztiválozóknak a jó ügyek támogatására. Az esemény részleteit szerdán sajtótájékoztatón ismertették, ahol az is kiderült végre lett saját fröccse a fröccs fővárosának, Győrnek!

„Ez egy jól bevált rendezvény, melyet a Rotary Club hathatós vezetésével rendezünk meg. A város is biztosítja azokat a feltételeket, mely kell ahhoz, hogy sikeres legyen ez a fesztivál. Ami a plusz, hogy tavaly elindítottuk a tehetségkutató versenyt is a rendezvény részeként. Győr város igazi értékét az itt élő emberek munkája és tehetsége adja, ezt mutatja ez a megmérettetés is” – kezdte a beszédek sorát dr. Dézsi Csaba András, majd megköszönte a Győri Rotary Clubnak és a Győri Művészeti és Fesztiválközpontnak a színvonalas szervezést, és mindazoknak a tehetséges művészeknek, akik emelik a rendezvény fényét.

Mezei Miklós a Rotary Club Győr elnökeként röviden felidézte a szervezet megalakulásának történetét. Mint kiderült Chicagóból indulva, kontinenseket átívelve Győrben 1992. október 7-én jött létre a klub, az országban pedig összesen 64 Rotary működik. „Többféle szakmai rendezvényt szervez a társaságunk, önzetlenül, a közjó érdekében. A jobb adni mint kapni felvetést alapcélkitűzésnek tekintjük. A Fröccsnapokon a felállított 16 faháznál semminek nem lesz fix ára, mindenki maga döntheti el mennyit ajánl fel jótékony célokra. Minden kitelepülő szervezet 1-1 jó ügyet szeretne támogatni a befolyt bevételből. Fiatalok patronálása, de helyi értékek támogatása is fókuszba kerül” – emelte ki Mezei Miklós.

Az elnök a részletes programokat ismertetve elmondta, hogy a Rába Hotelben egy díjátadóval színesített klubgyűlésen nyitják meg a fesztivált. Majd a hagyományokhoz hűen a Dunakapu tér irányába indul a menet a Nyúli Dalárdával kiegészülve, útjuk során több győri szobornál is megállnak, hogy így emlékezzenek Jedlik Ányosra. Péntek délután 18 órakor hivatalosan is megnyílik a fesztivál a Hoppáré zenekar és a 25 éves születésnapját ünneplő Roy és Ádám jubileumi nagykoncertjével.

Marton László vette át a szót a szerdai találkozón, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója elmondta: a Rotary Fröccsnapoknak van egy erős korfája, a Színpadra fel! pedig bevonja a fiatalokat, így minden generációt megszólít a rendezvény.

A szakember örömmel sorolta fel az érintett hétvége fellépőit, hiszen július 20-án szombaton Győrben érkezik a Republic, de a vasárnap is izgalmas koncerteket ígér, az Esti Egyenleg, RockMilady és a Honey Jeans Band is szórakoztatja majd a közönséget.

Az igazgató ugyanakkor örömmel jelentette be, hogy végre van saját fröccse Győrnek, 3 dl bor és egy 1 dl szóda egyvelege. Ehhez kapcsolódóan limitált létszámban gyártanak színes poharakat is, melyet a Rotary faházánál lehet majd megvásárolni.

A Színpadra fel! eseményeiről a tavalyi nyertes zenekar, a Honey Jeans Band énekese, Pálfi Boglárka számolt be, a tehetséges művész az idei zsűri stábjában kapott helyet, olyan neves zenészek mint például a Republic frontembere Boros Csaba, vagy a DJ szövetség alelnöke Spigiboy mellett. „Idén más szemmel kellett néznem a jelentkezőket, nagyon színvonalas produkciókkal találkozhattunk. 10+ 1 döntőst köszönthetünk majd szombaton a színpadon, izgatottan várjuk mi is az eseményt!” – fogalmazott Bogi.

A rendezvény zárásaként Zurkó Liliána énekelt, a fiatal tehetség is bekerült az idei legjobbak közé.

A Győri Rotary Fröccsnapok részletes programja ide kattintva olvasható.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid