Gazdasági évadnyitót tartott a Kamara

Fotó: O. Jakócs Péter
Ficsór Dávid
2022.03.01. 15:03

Kedden rendezte hagyományos Gazdasági Évnyitóját a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A nagyszabású esemény idén nem csupán megyei, hanem regionális szintű volt, hiszen hét megye kilenc kamarája vett részt rajta.

Pintér-Péntek Imre köszöntötte a kamara hagyományos Gazdasági Évnyitóján megjelenteket. Települések, szervezetek vezetői, nagy autóipari vállalatok, megyei cégek, oktatási intézmények képviselői, hét megye, kilenc kamarájának küldöttei érkeztek a nagyszabású eseményre. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az aktuális háborús helyzetre reagálva hívta fel néhány dologra a régióban működő vállalkozások figyelmét.

„Én a háborút sem politikai, sem más szempontból a kamara képviselőjeként nem akarom vizsgálni. Néhány dologra szeretném a vállalkozók figyelmét felhívni. Ezt a háborút nem a vállalkozások indították, ahogy véget ér a konfliktus – reméljük minél hamarabb – mind az ukrán, mind az orosz cégek keresni fogják a régi partnereiket. Mindenkinek azt javaslom, hogy ezt a partnerséget ne felejtse el ebben a nehéz időszakban sem. Ne kövessük el azt a hibát, mint ’89-ben, amikor szinte önmagunktól kivonultunk az egykori szovjet piacról, s benyomult helyettünk a konkurencia. Másrészről a világ legnagyobb védelmi rendszerének, a NATO-nak a tagjai vagyunk, nagy eséllyel Magyarországra nem terjed át fegyveres konfliktus, a gazdaság nyugodtan működhet. Vélhetően a háború után a világ gazdasági felosztása újabb kanyarulatokat vehet, a bizonytalan helyzetre pedig egy jól működő, ütőképes gazdasággal kell felkészülnünk, ebben biztos vagyok!”

A rendezvényen Dr. Navracsics Tibor tartott előadást. Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, az Európai Unió a támogatásokkal elsősorban egész országokat akar felzárkóztatni, a nemzeti átlagokat szeretné emelni, de így az ország egyik legfejlettebb régiója mindig kicsit hátrányosabb helyzetben van.

„A jövőre vonatkozóan azt látom, hogy az EU-s források mellett a mi gazdaságfejlesztési régiónk inkább érdekelt a nemzeti fejlesztési források megszerzésében, tágításában. Ha valóban meg tudjuk győzni az országos döntéshozókat, hogy ennek a térségnek egy kicsit speciálisabb elbírálás kell, – vagyis kevesebb szociálpolitika, több versenyképesség, mert ha több versenyképességet kapunk, mi kitermeljük a szociálpolitikát magunknak ebben a régióban – akkor szerintem sikeres pályára tud lépni a régió” –hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Kisfilmben mutatta be gazdaságfejlesztési projektjét a megyei iparkamara, melynek célja, hogy a megyében működő vállalkozások segítségével új gazdasági lehetőségeket tárjon fel, egyben meghatározza a gazdasági ágazatok lehetőségeit, stratégiáját. Molnár Albert a kamara győri térségi elnöke ismertette az eddigi eredményeket és felkérte Győr és hat Győr környéki település (Pannonhalma, Gönyű, Tét, Győrújbarát, Kunsziget, Vámosszabadi), a Széchenyi Egyetem és a kamara vezetőjét, hogy írják alá a Győri Térség Gazdaságfejlesztési Projekt együttműködési megállapodását.

Részt vett a rendezvényen Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter előadásában bemutatta az elmúlt időszak fejlesztéseit, eredményeit, melyet Magyarország tudott felmutatni a gazdaság és a kutatás-fejlesztés területén. Külön kiemelte a koronavírus járvány utáni gazdasági növekedést.

Az előadások végén Pintér-Péntek Imre átadta a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a soros elnökséget jelképező kulcsot. 

Galéria: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #háború | #iparkamara | #vállalkozás |