Hirdetés
A tárlat július 26-ig látogatható a Torula Művésztérben

Gazdag termés született a művésztelepen

Fotó: MekliZ Fotóstudió
Győr+
2020.07.13. 15:47

A koronavírus járvány utáni első győri kiállítást a Torula Művésztérben rendezték vasárnap. A fölszabadultság érzete és a jövőbe vetett reménykedés dominál azon a több tucat alkotáson, mely az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepen született az elmúlt héten, és amelyeket a Torula Művészterében tekinthetnek meg az érdeklődők.

Hirdetés

Az Art Flexum Művészeti Társaság huszonkettedik művésztelepét idén Hédervár helyett Ravazdon tartotta, hét alkotóművész részvételével: Binter Elisabeth festőművész Klagenfurtból, Kovács-Gombos Gábor festőművész Budapestről, Mórocz István grafikus Bajról érkezett, Borbély Károly festőművész és fia Borbély Máté szobrászművész Ravazdon élnek, Kurcsis László grafikusművész és Sudár Éva festőművész győriek.

„A bezártság után a fölszabadultság érzése, és annak az öröme töltött el bennünket – és ez látszik a művésztelepen született gazdag „termésen” is -, hogy végre együtt lehetünk, beszélgethetünk és szabadon alkothatunk művésztársainkkal, barátainkkal” – fogalmazott Borbély Károly a művésztelep szervezője.

Hirdetés

A napi alkotói munkát követően a ravazdi táj, a finom ételek, és a pincelátogatások adtak újabb inspirációt a művészeknek a másnapi munka folytatásához. „Mindenki hozta a maga világát, ami éppen foglalkoztatja, néhányan az elmúlt hónapok lenyomatát, a szorongást, a megrendülést is kifejezték alkotásaikon.” – emelte ki a szervező.

Sudár Éva és Mórocz István

Binter Elisabeth álomszerű festménysorozatán gyümölcsöket láthatunk, lebegő szárakon csüngve. Sudár Éva nagyméretű vásznakon dolgozott, atmoszférikus hangulatú festői világát mutatja meg. Kovács-Gombos Gábor a szakrális térben megjelenő fényeket festi meg, a lélekutakat a földi és az égi világ között.

Kurcsis László szintén szakrális jellegű grafikákat készített, angyalokkal, lépcsőkkel a túlvilágba, 30 cm széles egy méter magas kartonokra, ceruzával és kis pasztellel kombinálva születtek meg a sorozat darabjai.

Mórocz István az általa kedvelt rézkarc-akvatinta technikával dolgozott, érdekes hangulatú „utcapanorámát” alkotott. Borbély Károly kísérletezett, festői grafikákat nyomtatott, a tőle ismert Föld témákban. Az új művek a festészet és a grafika között szinte lebegnek. Borbély Máté plasztikáinak régi témája a kapu, két világ határa, két világ kontrasztja. Ezúttal a dió- és a cseresznyafát használta az üveg társításához, a forma által új dimenziók nyílnak a szemlélő számára.

A művésztelep díját az alkotók egymás között szavazzák meg, melyet idén megosztva Sudár Éva és Mórocz István kapott. A díj egyben meghívás a jövő évi művésztelepre.

A tárlat a Torula Művésztérben (Győr, Budai u. 7.) július 26-ig látogatható.

Szerző: Földvári Gabriella
TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat