„Gáz van?” – energetikai konferencia a kamarában

Fotó: GYMSMKIK, Krizsán Csaba
Győr+
2022.06.09. 18:35

„Gáz van?” – van címmel energetikai megtakarítási szakmai konferenciát rendeztek szerdán a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A rendezvény célja a jelen gazdasági és világ­politikai helyzet által kiváltott energiaellátási problémák megoldását szolgáló jó gyakorlatok, a rövid távú és azonnali megoldási lehetőségek áttekintése volt.

Egy nagyon aktuális és mindannyiunkat érintő témát járt körbe a kamara Ipari Tagozata és az Enterprise Europe Network Iroda által szervezett szerdai esemény.

Elsőként Pénzes László köszöntötte a megjelenteket. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozatának elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a gazdasági és kereskedelmi szektor szereplői az elmúlt évek során folyamatosan megpróbáltatásokkal néztek szembe. „Először a munkaerőhiány jelentett rendkívül komoly kihívást, majd a Covid-járvány, most pedig háborús konfliktus zajlik a szomszédunkban. Utóbbi mindennél jobban rávilágított arra, mennyire fontos az az energiafüggőség csökkentése és energiaforrásokkal való hatékony gazdálkodás. Azért szerveztük meg a mai konferenciát, hogy ebben önöknek segítséget nyújtsunk” – hangsúlyozta Pénzes László a konferencia megnyitóján.

A folytatásban a legújabb energetikai trendekről és energiahatékonysági eredményekről számolt be a Széchenyi István Egyetem részéről Rotter Zsolt műszaki fejlesztési és üzemeltetési igazgató. Előadásában Rotter Zsolt aláhúzta: mára a győri egyetem hatásaiban túlnőtt a város és a régió határain, és országosan, sőt nemzetközi szinten is meghatározó szerepre tör. Ugyanakkor az infrastrukturális és innovációs fejlesztésekkel párhuzamosan gyarapodik az egyetemi tulajdonban lévő ingatlanállomány is, ezért a hatékony létesítményüzemeltetés kulcsfontosságúvá vált, amelyet az Uni-Famulus Kft. ezeknek a követelményeknek megfelelően végez. Az igazgató kiemelte: fontos felhívni a hallgatók figyelmét is az energiahatékonyságra, hogy a hétköznapokban, tanulmányaik és a kollégiumi tartózkodásuk során is figyelemmel legyenek rá. Az egyetem folyamatos fejlesztésekkel, beruházásokkal törekszik a minél hatékonyabb és környezetbarátabb energiafelhasználásra. Éppen ezért a további tervek között az egyetemi napelemparkok bővítése és termálkutak létesítése is szerepel. A cél, hogy 2030-ra a győri egyetem elérje a papírmentességet.

Ezt követően az E.ON Energiamegoldások Kft. egyedi ügyfél- és települési megoldások osztályvezetője, Tóth Zoltán ajánlott a konferencia résztvevőinek figyelmébe hatékony vállalati energia-megtakarítási módokat. „A legolcsóbb energia az, amit nem fogyasztunk el. Hogyan tudjuk ezt elérni? Korszerű, okos és megújuló energetikai megoldások alkalmazásával és a hatékonyság növelésével” – fogalmazott Tóth Zoltán.

Végezetül Kovács Norbert, a győri KONSys Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be cégük vezető termékét, az AVReporter Energia Menedzs­ment Szoftvercsaládot. A magyar és a nemzetközi piacon is meghatározó szerepet betöltő győri cég gazdálkodó szervezetek, ipari vállalatok, mérnökök számára kínál energiahatékony üzemeltetési megoldásokat.

A konferenciát a nap folyamán szakmai kiállítás és kerekasztal-beszélgetés tette még színesebbé.