Fujiko Hemming – ajándékkoncert a Győri Filharmonikusokkal

Farkas Mónika Fotó: GYFZ/Mekli Zoltán
2023.03.30. 18:15

Zenetörténeti pillanatot élhettek át mindazok, akik részesei lehettek a szerdai ajándékkoncertnek. A nagyszerű japán zongoraművész, Fujiko Hemming és a Győri Filharmonikus Zenekar ingyenes hangversenyén Mozart C-dúr zongoraversenyét, valamint Schubert V. szimfóniáját hallgathatta meg a közönség.

A berlini születésű, orosz, svéd és japán felmenőkkel rendelkező Ingrid Fujiko Hemming zongoraművész édesanyjától vette első óráit. Már gyerekkorában több versenyt megnyert, ezzel hamar ismertté vált a szigetországban. Még fiatalon részlegesen elvesztette hallását, orvosa tanácsára abba is hagyta a zongorázást, majd elkezdett tanítani. Ahogy javult egészségügyi állapota, visszaköltözött szülőhazájába, Németországban, majd Bécsben folytatta tanulmányait.

Harminc év után visszatért Japánba, karrierjét tekintve több nehézséggel kellett szembenéznie, kisebb koncerttermekben játszhatott. Pályáját olyan kiemelkedő művészek egyengették, mint Leonard Bernstein vagy Nikita Magaloff. Megtörtént a nagy áttörés Liszt Ferenc La Campanella című művének köszönhetően, az 1999-ben kiadott CD-je több millió példányban kelt el. Újra a zenei középpontba került, aktív koncertzongoristaként a legnagyobb nemzetközi zenekarokkal dolgozott együtt, és fellépett a világ minden jelentős hangversenytermében. A mai napig nagyon aktív.

Fujiko Hemming a szerdai ajándékkoncerten Mozart művével és önálló zongoraverseny-válogatással örvendeztette meg a Richter Terem telt házas közönségét. A Győri Filharmonikus Zenekart Mario Kosik, a Szlovák Rádiózenekar korábbi vezető karmestere dirigálta, aki a szólistával közel hat éve dolgozik együtt, és már Magyarországon is többször bemutatkoztak. „A művész egészségi állapota évtizedek alatt sajnos nem lett jobb, jobb fülére egyáltalán nem hall – mesélte a dirigens. – Mindig úgy helyezkedünk el a színpadon, hogy lásson, illetve a bal fülével halljon engem, összeszokott páros vagyunk. Fontos, hogy együtt dolgozzunk, tudom őt segíteni. Ezzel együtt játékstílusa évtizedek alatt megőrizte a rá jellemző érzékenységet, puhaságot és őszinteséget, ez mindig megérinti a közönséget.”

A világklasszis szólistával szerdán készítettem interjút a Divertimento című műsor számára, a fordításban a társulat egyik japán kiválóságától, Tanisawa Haruka oboaművésztől érkezett a segítség. A beszélgetésünkből kiderül majd, hogy a zongoraművész több szálon kötődik hazánkhoz, Stockholmban több magyar tanítványa is volt. Illetve, hogy a ráérős napi rutinjába még mindig beletartozik a kétórás gyakorlás, de nem maradhat el a tévénézés sem, naponta figyeli az orosz-ukrán háború történéseit.

Miután felmenői közt van orosz is, és Kijevben rendszeresen koncertezett, mélyen átérzi a több mint egy éve tartó konfliktus borzalmát. Miután Fujiko Hemming 91 éves, kíváncsi voltam, mit tart élete legemlékezetesebb pillanatának? „Ez Leonard Bernsteinhez kötődik – válaszolta –, amikor Liszt La Campanelláját játszottam a bécsi Musikvereinben, azt ő is meghallgatta, majd odajött hozzám gratulálni, és kaptam tőle egy nagy puszit.”

A Fujiko Hemminggel készített interjút meghallgathatják a Divertimento heti műsorában, vasárnap 11 órakor a Győr+ Rádióban.

Galéria: Győri Filharmonikus Zenekar/Mekli Zoltán