Hirdetés

Idén is gyűjtenek a csángóknak a városvédők

Fotó: petofiprogram.hu
Földvári Gabriella
2021.06.30. 06:18

Az Arrabona Városvédő Egyesület a hagyományt folytatva, ismét karitatív gyűjtést szervez a moldvai magyar csángó gyermekek magyar nyelvű tanítása elősegítéséért, mely számukra a megmaradást jelenti.

Hirdetés

Az adományt idén a Győrtől mintegy ezeregyszáz kilométerre fekvő Bákó város Magyar Házába juttatja el az egyesület.

A segélycsomagot a már sok éve gyakorlott és szakavatott magyar pedagógusok és oktatási szakemberek osztják szét a falvak iskolái között.

Hirdetés

Az egyesület szerint a magyar tanulás ügye Moldvában a csángó magyarok számára a megmaradással azonos, ezért nekünk, itteni magyaroknak kell segítenünk a nyelv általi ottani magyar megmaradást. A magyarul beszélő csángók nyelve leginkább a nyelvújítás előtti, 18. századi magyar nyelvhez hasonlít. Beszédük több évszázados szavakat és nyelvtani szerkezeteket őriz, népdalaik, balladáik népzenénk legrégebbi, általunk már szinte elfeledett változatait idézik.

Hasonlóan, mint a megelőző években, idén is kisiskolás olvasókönyvet, írás-olvasás munkafüzetet, mesekönyvet, gyermekeknek hasznos irodalmat, nyelvtankönyvet, írásfüzetet, tollat, ceruzát, papírt, festéket, színes ceruzát várnak adományként, de olyan oktatási segédeszközt is szívesen fogadnak, amely a magyar oktatás ügyét előreviszi, legyen szó például digitális segédeszközről.

Pénzadományt is fogadnak, amelyből létfontosságú eszközöket vásárolnak, valamint a felajánlásokat az egyesület saját költségén célba is juttatja. A segélyutat augusztus 12–15. között szervezik. Az Arrabona Városvédő Egyesület bízik benne, hogy adományokkal segíthetik a következő generáció magyar nyelv tanulását, így megmaradását is.

Az adományokat július 1. és augusztus 1. között vasárnap és ünnepnap kivételével a Páskom u. 104./a és Tábor u. 5./a alatt fogadják. Az egyesület bankszámlaszáma: MKB Bank Zrt. 10300002-10474886-49020016
Kapcsolódó témák: #adomány | #Győr | #városvédők |
likeold
a fb oldalunkat