Minden városrészben

Folyamatos a lombgyűjtés Győrben

Fotó: Győr-Szol Zrt.
Győr+
2019.12.16. 11:33

A Győr-Szol Zrt. koordinálásában ősszel kezdődött és napjainkban is javában zajlik a falevél gyűjtése Győrben.

A lombgyűjtés során elsőbbséget élveznek a tömegközlekedési útvonalak, a nagy forgalmat bonyolító utak és azok környezete, valamint a fizetőparkoló beállóhelyekkel felfestett belvárosi utcák. A Győr-Szol Zrt. kiemelt figyelmet fordít a fasorokkal beültetett – például Bartók Béla, Szent Imre, Nagysándor József, Táncsics Mihály, Damjanich – utak takarítására. A munkában több mint harminc dolgozó, seprőgépek és nagy teljesítményű lombszívó traktorok vesznek részt. A csapadék- és fagymentes időben végezhető falevélgyűjtés program szerint történik, minden városrészt érint, és egyes helyszínekre többször is visszatérnek a gereblyézők és a gépek.

A lombgyűjtés terén a városüzemeltetési feladatokat ellátó társaságon kívül az ingatlanok tulajdonosainak és használóinak is vannak feladatai. Ezt a győri önkormányzat közgyűlésének 68/2003. (XII. 19.) Önkormányzati rendelete szabályozza. A köztisztaságról szóló jogszabály kimondja:

„A tulajdonos, használó gondoskodik az ingatlannal határos járdaszakasz, továbbá ha a járda mellett területsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület gondozásáról és tisztán tartásáról, a járdaszakasz melletti kiépített vagy kiépítetlen nyílt árok gondozásáról és tisztán tartásáról.” Ahol tehát a kerítésen kívül, az útig terjedő területen növények vannak, azok leveleinek összegyűjtése az ott élők feladata.

A köztisztaság fenntartását a GYHG Nonprofit Kft. Győr közigazgatási területén zöldhulladék elszállíttatására rendszeresített, a társaság logójával ellátott, 60 liter hulladék elhelyezésére alkalmas zsákok forgalmazásával támogatja. Az említett zsákokba a lakosság által közterületen összegyűjtött fű, falevél, gally, zöldhulladék, valamint saját ingatlanon belüli nagyobb mennyiségű bio-, biológiailag lebomló hulladék elhelyezésére van lehetőség. A zsákokat 177 forint+áfa/darab áron vehetik át a Győr-Szol Zrt. és a GYHG Orgona úti (Győr, Orgona u. 10.) és Jókai úti (Győr, Jókai u. 7–9.) közös ügyfélszolgálati irodáiban. A zsákok ellenértékét utólagosan, a szemétdíjszámlában tünteti fel a szolgáltató, s a szemétdíjjal együtt kell megfizetni.

A családi házas környezetben a zsákokat a barna, úgynevezett biokukák mellé kell kihelyezni, és a zsákokat a társaság a szokásos gyűjtési napokon szállítja el. Társasházak esetében az összegyűjtés utáni elszállítási igényt a közös képviselőnek kell bejelentenie e-mailen ([email protected]), vagy a 96/50-50-50-es telefonszámon vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodákban. Társasházak esetében az elszállítás pénteki napra kérhető. A zsákok beszerzésével kapcsolatban további információ a gyhg.hu weboldalon olvasható.

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolt

Forrás: Győr-Szol Zrt.

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #Győr+ TV | #közélet |