Fogyatékossággal élők ergométereztek

Zombai-Kovács Ákos Ács Tamás
2023.01.31. 12:31

Már 14. alkalommal rendeztek ergométeres versenyt Győrben, fogyatékossággal élő gyerekek, fiatalok és felnőttek részére. A Méhecske Alapítvány évekkel ezelőtt szinte a semmiből indította el kezdeményezését, melynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a sérültséggel élők ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, mint a teljesen épek. Ezúttal közel 100-an sportoltak közösen az Olimpiai Sportparkban, ahol utánpótlás versenyzők és támogatók részvételével, VIP futamot is rendeztek. A rendezvényt Kara Ákos országgyűlési képviselő és Radnóti Ákos alpolgármester nyitották meg.

Régi és szép hagyomány a Méhecske Alapítvány ergométeres versenye, ahova az egész országból érkeztek sérültséggel élők. Évekkel ezelőtt szinte a semmiből indult a kezdeményezés, melynek célja az évek során nem változott, felhívni a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élők ugyanolyan értékesek, mint ép társaik.

„Évekkel ezelőtt néhány sportolóval kezdtük, mára pedig már ott tartunk, hogy közel 100 sérültséggel élő fiatal, illetve felnőtt érkezett az egész országból, de még Felvidékről is, célunk viszont valóban nem változott, felhívni a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élők ugyanolyan értékesek, mint ép társaik” – mondta Székely Márta, a Méhecske Közhasznú Alapítvány elnöke. Kara Ákos már a kezdetektől minden ergométeres versenyen ott van, ahol sérültséggel élők húznak. Az országgyűlési képviselő szerint nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élők társadalmára és mindennapi gondjaikra.

„A köszöntőmben is elmondtam, én tényleg szinte végig követtem a program fejlődését, a kezdetektől egészen mostanáig, értékes emberek, értékes programja ez a sorozat, ami egyértelműen arról szól, hogy fogyatékossággal élő embertársaink is ugyanolyan értékesek” – fogalmazott Kara Ákos országgyűlési képviselő.

Győrben kiemelt figyelmet kap a sport, nem csak a verseny-, de a tömegsport is, sőt a parasport is egyre többször kerül a középpontba.

Radnóti Ákos alpolgármester is egyetért azzal, hogy a sérültek ugyanúgy tudnak küzdeni és teljesíteni, mint a teljesen egészségesek. „Győrben nem csak az élsportra és az egészséges sportolókra figyelünk oda kiemelten, a parasport is fókuszban van, a városnak van külön parasport nagykövete, egyre több helyen tudnak sportolni és mozogni a sérültséggel élők, a jövőben is odafigyelünk az esélyegyenlőség megteremtésére és arra, hogy minél több helyen tudják bizonyítani a fogyatékossággal élők, ugyanúgy tudnak küzdeni, harcolni és eredményeket elérni, mint egészséges társaik” – hangsúlyozta Radnóti Ákos alpolgármester.

A VIP futamban ifjú ETO-s futballisták is ergométereztek, ők is tisztában vannak vele, milyen célt szolgál ez a kezdeményezés. „Jó, hogy itt vagyunk az OSP-ben és mi is arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mindenki egyformán fontos és értékes, ha sportról van szó, nekem is van sérült ember az ismeretségi körömben és tanúsíthatom, semmivel sem érnek kevesebbet, mint mi, egészségesek” – emelte ki Gönye Áron, a Győri ETO FC utánpótlás játékosa.

A versenyen természetesen díjazták a legjobbakat, de ezen a megmérettetésen tényleg sokkal inkább a részvétel, mintsem a végeredmény volt a fontos.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos