Focikupa az autistákért

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2024.06.08. 13:05

Ragyogó napsütés, jókedv és önfeledt játék jellemezte a mindszenti autista otthon javára hetedik alkalommal rendezett jótékonysági focikupát az ETO Stadionban szombat délelőtt. A hagyományőrző rendezvény ismét sokakat megmozgatott.

Dr. Bóka Tibor főszervező a Győr+ Médiának elmondta: „A torna népszerűsége állandó, sőt talán kicsit nőtt is. Tavaly tizenöt, idén tizenhét csapat jött el, de remélhetőleg ennél még sokkal többen érzik fontosnak célt. Vannak itt olyanok, akik a 2017-ben rendezett első kupán fociztak és azóta folyamatosan megtisztelnek bennünket. Szeretettel látjuk őket is, és az újonnan csatlakozókat is. Jó látni, hogy az otthon támogatása összehozza a régi és az új ismerőseimet, barátaimat. Köszönjük az ETO-nak, hogy első szóra rendelkezésünkre bocsátotta a helyszínt.” 

Ternyák László a kezdetektől elkötelezett segítője a mindszentpusztai otthonnak. „Régi támogatója vagyok az ügynek, hiszen az otthon építésekor a tetőszerkezetet a cégünk finanszírozta. Azóta is a szívemen viselem az ott élők sorsát. Amikor a szervezők először megkerestek, örömmel mondtam igent, s azóta minden tornán részt veszünk. Anyagi lehetőségeimhez mérten, másokat is támogatok. Ötven éve élek Győrben és nagyon örülök, hogy a város polgára vagyok. A sport pedig része a mindennapi életemnek. Igaz túl sokat nem focizok, de azért egy-két labdába belerúgok… Tavaly sikerült megszereznünk a csapattal a második helyet. Remélem idén is bekerülünk az első négy közé, de a lényeg az, hogy itt vagyunk!” – hangsúlyozta a cégvezető. 

A Mit tehetnék Érted Autista Lakóotthon 2002 és 2006 között épült fel Mindszentpusztán széles társadalmi összefogással. Az országban ez volt az első ilyen jellegű otthon. Jelenleg is nagyon kevés a civil erővel létrejött autista szociális intézmény. Bár állami kezdeményezések vannak, de az igény nagyon nagy, így hosszú a várólista. 

„Tizennyolc éve működünk, kifejezetten felnőtt autistákat látunk el. Jelenleg kilenc férfi lakónk van, akiket napi 24 órában gondozunk. Mivel forráshiánnyal küzdünk, a torna hatalmas segítség nekünk anyagilag. Másrészt csodálatos érzés látni ezt az összefogást” – nyilatkozta portálunknak Zakár Andrásné, az otthon vezetője. 

A VII. Jótékonysági Focikupán résztvevő csapatok: Ajtózóna, Legendák, Mensa HungarIQua, NEMAK, AHFSZ Team, Győri Törvényszék, Ugráló Bolhák, HILTI, Terdik Team, Győri Ügyvédi Kamara, Ternyák Trade, Tetves Hetes, Nemzeti Sport, Jani Angyalai, Villám FC, IKR Agrár, Meztelencsigák.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: J. Kovács Andrea, Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #autizmus | #focikupa | #híradó |