Alzheimer Világnap

Figyelemfelhívás a demenciával élőkért

Fotó: O. Jakócs Péter
Szabó Csilla
2020.09.21. 18:05

Szeptember 21-én világszerte hívják fel a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, a visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

Győrben az Interprofesszionális Demencia Alapprogram (INDA-projekt) keretében online lakossági rendezvényt tartottak az Alzheimer világnaphoz kapcsolódóan.

A ma már népbetegségnek számító demencia, az azt kísérő tünetek, viselkedésbeli változások, életviteli nehézségek sok család életét alapjaiban változtatják meg. Mivel a járványügyi szabályok nem tették lehetővé a világnaphoz kapcsolódva a nagyszabású rendezvényeket, online azonban országszerte több helyszínen is kínáltak tartalmas programokat, filmeket, információkat és előadásokat minden érdeklődő számára.

A Generációk Házában tartott sajtótájékoztatón dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntőjében emlékeztetett az emlékezetzavarban élőkre, a velük élő és őket ápoló családokra, akiknek az életét megváltoztatja a diagnosztizált demencia.

„Fontos, hogy segítsünk mindenkit, akik idős családtagjaikat gondozzák, ne stigmaként éljék meg ezt a betegséget, hanem találjanak meg szakembereket, sorstársakkal találkozhassanak, tőlük vegyenek át tapasztalatokat. Lelkileg is nehéz feldolgozni a családtagoknak a rájuk váró éveket, emellett a fizikai megterhelés igazi kihívás elé állítja az érintetteket. Ezért fontos, hogy segítséget, kapaszkodót kapjanak, ami az életüket segíti, és a világnapon hívjuk fel a figyelmet arra, milyen lehetőségekre számíthatnak a mindennapokban. Az Alzheimer-kór még nem gyógyítható, amíg nincs rá gyógyszer, addig társadalmi összefogással, elfogadással sokat tehetünk a családokért a szociális ellátórendszer szakemberei mellett” – mondta a polgármester.

Kányai Róbert, az Inda-projektben konzorciumi partnerként részt vevő győri EESZI igazgatója hozzátette, a hároméves projekt keretében elkészült három tájékoztató füzet, az elsőt felnőtteknek ajánlják, most pedig bemutatták a kisiskolásoknak és családjuknak szóló, és a középiskolás korosztálynak készített munkafüzeteket.

Mindkettővel a fiatal korosztály érzékenyítését szeretnék elérni, azt, hogy az Alzheimer-betegség esetében a gyermekek hogyan tudnak segíteni annak érdekében, hogy az idős emberek, hozzátartozók minél tovább a családban, a megszokott környezetükben élhessenek.

Az online lakossági rendezvényen az INDA-program bemutatása mellett kisfilmeket láthattak a demenciáról Koltai Róbert főszereplésével.

Szó volt arról, miben és hogyan tud segíteni a DIÓ, (Demencia Információs Órák) és a meglévők mellett milyen új lehetőségek vannak a demenciával élők és hozzátartozóik professzionális támogatásában, emellett az érdeklődők az általuk feltett kérdésekre is választ kaptak a szakemberektől. A világnapon tartott győri online lakossági rendezvény a demencia.hu oldalon visszanézhető.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #EESZI | #egészségügy | #Győr+ TV |