Száraz tónak nedves partján

Fergetes zenei bolondozás az Aqua Sportközpontban

Farkas Mónika Fotó: Ács Tamás
2023.04.02. 13:08

Száraz tónak nedves partján nem a békák kuruttyoltak, hanem a Győri Filharmonikusok muzsikáltak, méghozzá nem is akárhogyan. Három év kihagyás után a művészek ismét visszatértek a kiváló akusztikájú koncerthelyszínre, a zenekar bolondok napján újra megtöltötte az Aqua Sportközpontot.

A nagyérdemű egy könnyed hangulatú, igazi showműsort élhetett át, zenei kínálatban komolyzenei gyöngyszemekkel, filmzenékkel és crossoverekkel készült a társulat Rácz Márton energikus vezényletével, Orosz Zoltán harmonikaművész lehengerló bemutatkozásával. A műsorvezető Litkai Gergely személye hozta magával azt a szellemességet, mely kiváló alapot teremtett a felhőtlen családi szórakozásra.

Litkai Gergely

Az est fináléjában felhangzott az elmaradhatatlan Radetzky-induló, dr. Dézsi Csaba András polgármester vezényletével. „Zseniális a Győri Filharmonikus Zenekar, kiválóak Litkai Gergely zenei felvezetései, a győri közönség pedig szereti és tiszteli a társulatot, ez a ragaszkodás érezhetően kölcsönös, ez egy klasszikus győri sikertörténet” – fogalmazott elismerően a városvezető.

dr. Dézsi Csaba András

Víz felett már igen, üres medencében azonban még nem játszott a Győri Filharmonikus Zenekar, a tegnapi napig. A korábbi nagy sikerű uszodai bemutatkozások a vizes látványra, a győri úszók bemutatkozásaira, a szinkronúszók látványos koreográfiáira épültek.

„Most nehezített a pálya, hiszen víz sincsen, az üres medence aljára épített színpadon foglalnak helyet a zenészek. Így az akusztika is másmilyen lesz, de nagyszerű hangtechnikai szakemberek vesznek bennünket körül, most is kiválóvá tudjuk tenni a hangzást!” – szólt Fűke Géza igazgató ígérete még a koncert előtt. Aki ismeri a zenekar profizmusát, az tudja, a minőséget illetően nem ismer kompromisszumokat, a bolondok napi koncert fantasztikusan szólt, a zúgó taps és a teltházas lelátók a merész ötlet bátor megvalósítását igazolták vissza. A nézők az uszodában bárhol is foglaltak helyet, a koncert minden pillanatát maximálisan tudták élvezni.

A humorbonbonok mellett Litkai Gergely műsorvezető finoman és diszkréten adagolta a zenetörténeti és elméleti tudnivalókat. „Nagyon szeretem a zenét, a mai műsor nagyon széles, a Kodály népdaltól egészen Dvořák szimfóniájáig. Komolyan vettem a felkészülést, több történetet a zenei oktatásommal hoztam magammal. Nagyon sokszor felléptem már a győri zenekarral, jó megtapasztalni, hogy egy edukált közönség követi őket koncertről koncertre.”

Az uszodai előkészületek most is a megfelelő biztonsági intézkedés mentén zajlottak, a burkolatot duplán fóliázták és takarták le, hogy azt semmifajta sérülés ne érje. A Győri Filharmonikus Zenekar innovatív megvalósításával arra is szerette volna felhívni a figyelmet, hogy milyen kiváló sportinfrastruktúrája van a városnak.

Korábban azt is bejelentették, hogy a bevételük egy részét felajánlják az uszoda újranyitására, mielőbbi használatbavételére. Ezzel kapcsolatosan a dr. Dézsi Csaba András polgármester portálunk kérdésére elmondta, a létesítmény igazgatójától azt az információt kapta, hogy pályázati forrásból a medencetérben energiatakarékos LED izzókra cserélik a lámpasort, így a tervek szerint az május végén június elejével nyithat, a sátras uszoda azonban továbbra is várja a sportolni vágyó győrieket.

Galéria: Ács Tamás