Fenyővásár: hatalmas választék, emelkedő árak

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2022.12.12. 11:05

Idén is hatalmas a választék fenyőfából, várhatóan 1,8-2 millió darab karácsonyfának való tűlevelű talál gazdára. A választékban továbbra is meghatározó a luc, az ezüst és a nordmann. A győri piacokon is elindult a fenyővásár, ide Győr-Moson-Sopronból és a szomszédos megyékből érkeztek a kereskedők, akik a tavalyinál 20 százalékkal drágábban kínálják a tűlevelűeket.

Tele van szebbnél-szebb fenyőfákkal a Tarcsay utcai piac. Péntek óta ide is megérkeztek az őstermelők, akik főleg Nagykanizsáról és környékéről érkeztek. Kiváló minőségűek az idei tűlevelűek, bőven van miből válogatni, mondta a Győr+ Médiának az egyik évek óta visszajáró árus. „A minőségre most sem lehet panasz, kiváló minőségű fenyőket hoztunk, mint évek óta mindig, hatalmas a választék, van miből válogatnia a kedves érdeklődőknek” – mondta Németh József nagykanizsai őstermelő.

Magyarországon mintegy 3000 hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala és Somogy megyében, de az Északi-középhegységben is sokan foglalkoznak fenyőfával.

Mint mindennek, a fenyőnek is felment az ára tavalyhoz képest. A termelők azt mondják nem sokkal, csak 20 százalékkal, ennyit viszont mindenképpen emelniük kellett, mert a költségeik is megugrottak. ”Ennyit mindenképpen emelnünk kellett, hiszen a mi költségeink is megnőttek, de ez a 20%-os emelés csak a hibátlan fákra igaz, ha van egy kis szépséghibája a fenyőnek, akkor természetesen kedvezőbb áron kínáljuk – tette hozzá Németh József.

Évek óta a nordmann, az ezüst és a lucfenyő a sláger a Tarcsay úti piacon is. Ezekből jó sokat hoztak magukkal a zalai termelők és abban bíznak, hogy egytől-egyig el is adják majd őket. ”Háromféle fenyőt hoztunk, luc, ezüst és nordmann fajtákat, az összes eladott fa körülbelül 90 százaléka utóbbiból kerül ki, a nordmann méterét átlagosan 10 ezer forintért, az ezüstét pedig 8-9000 forintért adjuk” – fogalmazott Horváth József surdi fenyő őstermelő.

A termelők egészen december 24-ig várják a karácsonyfára vadászókat. Addig várhatóan nem csak Győrből, de a környékről, sőt Szlovákiából is sokan jönnek majd, hogy itt szerezzék be az idei ünnep fő díszét.

Kapcsolódó témák: #fenyő | #fenyővásár | #karácsonyfa | #piac |