Glover megkönnyezte a győri koncertet

Felrobbant a Füst az Arénában

Fotó: O. Jakócs Péter
Garamvölgyi Imre, Farkas Mónika
2021.11.06. 08:49

A 70-es évek hangulata beköltözött az Audi Arénába péntek este. Jon Lord 1969. szeptember 24-én bemutatott versenyműve, a Concerto for Group and Orchestra, óriási sikert aratott Győrben. A nagy durranás azonban a második felvonásban érkezett…

Több ezer rajongó és érdeklődő várta a világsztárokkal fellépő Győri Filharmonikus Zenekar érkezését az aréna játékterén és lelátóin. A nézők között is fellelhettünk néhány ismerős arcot, hisz megnézte az előadást többek között dr. Kovács Zoltán a Miniszterelnökség volt államtitkára, országgyűlési képviselő, Fejes Tamás a Tankcsapda dobosa, a győri születésű Boros Péter a Republic ütőhangszerese, Vigi az Auróra frontembere és természetesen dr. Dézsi Csaba András polgármester, valamint Szeles Szabolcs alpolgármester is.

Fotó: O. Jakócs Péter

A győri filharmonikusok egyszer már játszották a darabot, a Richter-teremben megrendezett előadáson akkor még a szerző Jon Lord is részt vett. A Deep Purple legendája azóta sajnos már az égi zenekarba igazolt. Az Audi Aréna közönsége mégsem maradt Deep Purple legenda nélkül, hisz a zenekart a basszuson játszó Roger Glover képviselte. Dobokon Bernhard Welz, gitáron Kaitner Z Doka működött közre. A frontember szerepét pedig az Iron Maiden világhírű énekese Bruce Dickinson vállalta el, aki koncert próbáján mondta el véleményét a darabról kizárólag a Győr Plusznak.

Fotó: O. Jakócs Péter

– A zenekar és a rockbanda is nagyszerű, az énekes viszont nem túl boldog a reggeli próbák miatt, de ez legyen a legnagyobb gondom. Jól haladunk a próbákkal, nagyon jó a hangzás, a Richter Terem után ma még átpakolunk az Audi Arénába, ott folytatjuk majd. A most meghívott rock zenészekkel Jon Lord Concertóját még a pandémia előtt Kanadában adtuk elő, izgalmas a mostani győri találkozás. Egyelőre nincsenek korlátozások, visszatérhetünk a megszokott koncertlátogatási gyakorlatunkhoz. Egy dolgunk van, hogy élvezzük a péntek estét. Jon Lord Concertója megkerülhetetlenné vált ebben a műfajban az évtizedek alatt. Csak kérdezd meg Roger Glovert, a Deep Purple tagját, 1969-ben egyáltalán nem voltak biztosak abban, hogy ez a mű sikeres lesz. Egy különleges fúzióról és találkozásról van szó, amikor a rockzenészek együtt alkothatnak a szimfonikus zenekari művészekkel.

Valóban így volt, különleges fúzió jött létre a koncerten a szimfonikusok kitűnő zenészei és a rock klasszikusai maradandó élményt adtak a győri közönségnek. Doka kitűnő gitárjátéka Welz metronómpontosságú, virtuóz dobjátéka és Glover pontatlanságot nem ismerő basszusfutamai méltó emléket állítottak a 2012-ben elhunyt angol Hammond-orgonista életművének.

Fotó: O. Jakócs Péter

Az előadást Paul Mann vezényelte, aki mindeddig még sohasem dolgozott a Győri Filharmonikus Zenekarral.

– A Győri Filharmonikusokkal még nem dolgoztam együtt, de Jon Lord sokat mesélt róluk, hogy mennyire élvezte a velük való munkát 2010-ben. Jó, hogy most ennyi év elteltével én is találkozhatok velük. Jon 2012-es halála után is többször dirigáltam a Concertót, ami természetesen nagyon más nélküle. Közeli barátok és kollégák voltunk, az ő mesterműve személyes ügyemmé vált, amit koncertről koncertre alázattal és hittel viszek tovább. A concerto egyik lényege, hogy lehetőséget teremt az improvizálásra, ennek megfelelően minden koncert más és más. Nos, az eredetit, a Deep Purple-t a világ legjobb zenekarai közt tartjuk számon, akár az improvizálás terén is. Zenészeink más együttesekből érkeznek a pénteki produkcióra, de itt van az eredeti felállás egyetlen képviselője, Roger Glover, aki 1969-ben az ősbemutatón is játszott. A Concertót tehát sokat változott, ahogy most is az eredeti azon verzióját mutatjuk be, amit a 30. évfordulóra készítettünk még 1999-ben Jon Lord vezetésével, amit viszont már jómagam dirigáltam Londonban. Jon szerette a változtatásokat, sohasem tartott tőlük, ha valami nem működött, azt rögtön cserélte. Ezért is érezhetjük még mindig elevennek, frissnek és izgalmasnak a művet, nem valami poros, avítt történetnek.

Fotó: O. Jakócs Péter

A koncertet két felvonásban adták elő a művészek. És ahogy az előre is várható volt, hisz Dickinson a beharangozó reklámfilmben el is kotyogta, a végén néhány Deep Purple klasszikust is műsorra tűztek. Az igazi robbanás ekkor jött el az Audi Arénába. Az addig fegyelmezetten ülő nézősereg már nem tudta visszatartani magát és szinte az egész aréna a színpad elé tódult. A Smoke on the watert együtt énekelte az összes néző a zenekarral elképesztő hangulatot teremtve.

A közönség reakciója meglephette a sokat látott Roger Glovert is, hisz láthatóan a könnyeivel küszködött, miközben elköszönt a győri publikumtól.

Fotógaléria 1. – O. Jakócs Péter

Fotógaléria 2. – Rózsa Tamás

Kapcsolódó témák: #Audi Aréna Győr | #Győr | #koncert |