Győr: felfüggesztett fogházat kapott a halálos balesetet okozó buszsofőr

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2023.03.10. 11:03

A sofőr egy megkülönböztető jelzést használó tűzoltóautónak biztosított elhaladást Győr belvárosában, és közben nem vette észre, hogy a lámpa pirosra vált. Ekkor ütötte el a kijelölt gyalogátkelőhelyre még éppen a tilos jelzésnél rálépő 73 éves hölgyet, aki a helyszínen életét vesztette.

Egész Győrt megrázta az a tragikus kimenetelű közlekedési baleset, amely tavaly áprilisban történt a Szent István út és az Aradi vértanúk útja kereszteződésében, amikor egy busz ütött el egy idős hölgyet. A halálos kimenetelű baleset kijelölt gyalogos átkelőhelyen történt, rendkívül szerencsétlen körülmények között.

A szirénázó tűzoltóautónak szabad utat biztosító busz számára időközben pirosra váltott a lámpa, és a gyalogos is még éppen a piros jelzésnél lépett le a járdáról az úttestre.

A buszsofőr a sértettet észrevette, azonban ekkor már vészfékezve sem tudta elkerülni a balesetet, és a vádirat szerint 34-37 km/h sebességgel elütötte a gyalogost, aki az ütközés erejétől több mint tíz métert repült, és a helyszínen életét vesztette.

Az esetben ma hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletet a Győri Járásbíróság. Közleményükben azt írják, enyhítő körülményként értékelték a vádlott beismerő vallomását és őszinte megbánó magatartását, valamint tiszta közlekedése előéletét, és a sértett közrehatását – aki a piros lámpa ellenére lépett a gyalogátkelőhelyre. Az ítélet meghozatalakor ugyanakkor figyelembe vették azt is, hogy a sofőr is kiemelt KRESZ szabályszegést követett el, hiszen a közlekedési lámpa tiltó jelzése ellenére haladt be a kereszteződésbe.

A Győri Járásbíróság a vádlottat 1 év 8 hónap szabadságvesztésre és 1 év 10 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette és a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős. Az ítélettel szemben a védő három napot tartott fenn fellebbezése bejelentésére, a vádlott és az ügyész ugyanakkor tudomásul vette a döntést.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #halálos baleset |